Nikolić otkrio: ‘Vučić i ja smo se distancirali od Dodika i njegove politike’

Upitan da prokomentariše to što se često u medijima pojavljaju informacije da Brisel traži od Beograda da se distancira od bh. entiteta Republike Srpske, Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, kazao je da je Srbija distancirana od RS-a, da su razdvojene Drinom, imaju međudržavnu granicu, ali da se Brisel ne može miješati u Dejtonski sporazum, niti može da insistira na tome da Srbija ne sarađuje sa RS-om.

Govoreći na godišnjem obraćanju, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da bi Srbija već bila u EU da nije Kosova, odnosno “određenog načina uslovljavanja Srbije“. Prema njegovima riječima, “Hrvatska će iz nekog razloga uvek Srbiji praviti problem“ na evropskom putu, ali će uvijek i odustati od tog problema, jer na svijetu ne postoje samo Hrvatska i Srbija i nije to odnos samo dvije države.

-Srbija nije načinila nijedan korak da pokvari odnos sa Hrvatskom. Ja sam pozvao predsjednika Hrvatske, koji je bio gost u Srbiji. Ja nikada nisam dobio poziv iz Hrvatske da je posjetim, dodao je Nikolić.

Naveo je da sa svim drugim državama sa prostora bivše Jugoslavije Srbija ima dobre ili odlične odnose te da “ni BiH ništa ne može da prigovori Srbiji“.

– Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu, pitanje je samo da li u BiH priznaju BiH, ali Srbija na to ne utječe. Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom i treba da ih ima i po Dejtonskom sporazumu i po prirodi stvari, kazao je i dodao da sa svim susjedima bivše Jugoslavije Srbija ima odlične odnose.

Upitan da prokomentariše to što se često u medijima pojavljaju informacije da Brisel traži od Beograda da se distancira od bh. entiteta Republike Srpske, Nikolić je kazao da je Srbija distancirana od RS-a, razdvojene su Drinom, imaju međudržavnu granicu, ali da se Brisel ne može mješati u Dejtonski sporazum, niti može da insistira na tome da Srbija ne sarađuje sa RS-om.

– Ako im nije dovoljno to što su mnogi potezi koje je povukla RS u našoj političkoj javnosti, od Vučića i mene označeni kao potezi oko kojih se ne bismo previše izjašnjavali pošto je podrška tim potezima bila veoma rizična, a o tome treba da odlučuje sama RS. Ako im nije dovoljno to što se mi ne miješamo direktno, nego čak i javno imamo stavove suprostavljene sa Dodikom, onda ne znam šta više treba da uradimo. Kako da se distanciramo od RS-a, nismo se distancirali ni od Federacije BiH, samo što se Federacija od nas ponekada distancira, a RS nikada neće, istakao je Nikolić, piše Anadolija.

Izrazio je saučešće Ruskoj Federaciji zbog jučerašnje avionske nesreće u kojoj je nastradalo 92 putnika i članova posade.

– Dugujemo zahvalnost Rusiji. Često ljudi porede odnos investicija iz Evrope, sa investicijama iz Rusije, ali kada to poredite, morate shvatiti koliko je Rusija učinila u drugom pogledu, na drugi način. Hram Svetog Save bit će ljepši zahvaljujući Rusiji, Republika Srpska nije žigosana, Srbija nije osuđena rezolucijom o Srebrenici zahvaljujući Rusiji, rekao je Nikolić.

Kazao je da će o odluci o svojoj ponovnoj kandidaturi za predsjedničke izbore, koji će se u Srbiji održati sljedeće godine, obavijestiti javnost i novinare za desetak dana, do pravoslavnog Božića, prenosi Slobodna Bosna.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *