Nema nijednog argumenta za moju ostavku

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, komentirajući današnje proteste, kazao je kako poštuje svakog borca i boračko udruženje, ali da ni on, a ni Ministarstvo na čijem je čelu, ne mogu nikome obećati nešto što nije moguće provesti.

– Ovo Ministarstvo je otvoreno za razgovore i pozivamo borce da komuniciraju sa nama putem svojih predstavnika i prezentiraju svoje zahtjeve. Možemo im obećati samo ono što je realno i što je izvodivo kroz budžet, nemamo pravo za dajemo borcima lažne nade – rekao je Bukvarević.

Kako je naveo, Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica je stavljen van snage 2008. godine i prije osam mjeseci je, sa predstavnicima krovnih boračkih organizacija, pokrenuta inicijativa za izradu zakona.

– Ponudili smo prijedlog svim zainteresiranim stranama, održali razgovore sa predstavnicima boračkih organizacija i obišli svih 10 kantona u Federaciji. Ostavljena je mogućnost da dostave prijedloge, jedan broj njih je dostavio i sada je formirana Radna grupa za izradu nacrta zakona koji predviđa 16 prava i smatramo da je dobra polazna osnova – kazao je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, jedan od problema je i činjenica da u FBiH ima više od 1.500 registriranih boračkih udruženja.

– Moram vam reći da nijedna značajna boračka organizacija federalnog i državnog nivoa nije podržala ove proteste, nijedan od komandanata Armije nije bio tu. Prošle sedmice imali smo sastanak sa Koordinacijom boračkih organizacija proisteklih iz Armije BiH i HVO-a i oni su jasno rekli da ne podržavaju ovakav način, već da se mora razgovarati i doći do rješenja – naglasio je federalni ministar.

Na kraju, Bukvarević kaže da trenutno prava koristi 97.000 korisnika boračko-invalidske zaštite, od čega 500.00 RVI, 42.000 porodica poginulih boraca i 5.000 dobitnika najviših ratnih priznanja, a Ministarstvo se brine i o PIO obavezama za oko 30.000 boraca koji su stekli uvjete za prijevremenu povoljnu penziju. Što se tiče traženja njegove ostavke, odgovara:

“Odgovorno tvrdim da nema nijednog argumenta za ostavku. Sve ono što je bila zakonska obaveza prema borcima u 2015. godini ispunjeno je do posljednje marke, od nabavke automobila za RVI paraplegičare, pomoći u liječenju i za dženaze… Borci i boračke kategorije su prioritet u isplati budžeta”.
Za nove zahtjeve potrebno 230 miliona KM

Ministar navodi da se više od 500 miliona KM izdvaja na godišnjem nivou za realizaciju zakona o pravima porodica šehida, poginulih boraca i RVI i dobitnika najvećih ratnih priznanja.

– Novi zahtjevi, a pogotovo ovaj koji se odnosi na borački zadatak, iziskivali bi dodatnih 250 miliona godišnje. Tih sredstava trenutno nema u budžetu – dodaje Bukvarević.
(Vijesti.ba)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *