Nakon postrojavanja pripadnika Oružanih snaga u Banjoj Luci: Oglasila se i zapovjednica Wilz

Zapovjednica Štaba NATO-a, brigadni general američke vojske Gisele Wilz, upitana za komentar današnjeg postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci, izjavila je za “Dnevni avaz” kako je ono bilo u skladu s ranijim odlukama i preporukama.

– Na osnovu današnjih izvještaja medija, izgleda da su OSBiH učestvovale na ceremonijalnim aktivnostima 8. januara odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, po odobrenju ministrice odbrane, te da su se pripadnici ponašali na profesionalan način. Ako su ovi izvještaji tačni, želim pohvaliti OSBiH i njihove civilne lidere – kazala je Wilz.

Komentirajući isti događaj, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić kazao je da je današnje postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci u skladu s ranijim odlukama Ministarstva, ali i pismom Štaba NATO-a, i to bez obzira na to što odavanje počasti 8. januara imaju veze s obilježavanjem 9. januara. Podsjetio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima pravo na Počasnu jedinicu.

– Ministarstvo odbrane odobrilo je učešće dijela našeg vojnog orkestra pri odavanju tih počasti. Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva da se odobri Počasna jedinica i za 8. i za 9. januar, jer on ima pravo na to, mi smo u petak ujutro prvotno odborili učešće i Počasne jedinice OSBiH. Kada smo dobili pismo Štaba NATO-a da bi učešće ijednog pripadnika OSBiH predstavljalo kršenje odluka Ustavnog suda, odnosno Zakona o odbrani, mi smo zatražili očitovanje svakog člana Predsjedništva BiH. Kako nismo dobili očitovanje, mi smo uputili naređenje jedinicama da bi svako učešće u bilo kojoj formi, dakle i orkestra i Počasne jedinice ili pojedinačno, u manifestacijama sutra, 9. januara, bilo protiv Zakona – kazao je Jusić.

Dakle, današnji čin je u skladu sa svim aktima i pravima, rekao je Jusić, a sutra bi bilo koji čin u pogledu učešća OSBiH u obilježavanju manifestacije dana RS, a koji je neustavan, predstavljao kršenje zakona i uputa NATO-a.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *