NAKON OBJAVE NA NAŠEM PORTALU: TROJICA MALOLJETNIH NASILNIKA POD LUPOM POLICIJE I TUŽILAŠTVA

Nakon što je portal hayat.ba objavio snimak koji se originalno pojavio na You Tube-u, a tiče se snimka na na kojem trojica dječaka u Sarajevu maltretiraju svog vršnjaka, kojeg su sreli u prolazu, bh. javnost se veoma uznemirila, a sarajevska policija i Tužilaštvo shvatili su ozbiljnost situacije te su se uključili u rasvjetljavanje ovog mučnog slučaja.

Gnusne psovke

Naime, na snimku koji je objavio hayat.ba vidljivo je da su trojica starijih maloljetnika presrela 14-godišnjaka, kojeg su primorali da izgovara pogrdne riječi te vrijeđa svoje roditelje i porodicu. Trojica nasilnika su se sve vrijeme smijala nesretnom dječaku, koji je iz straha izgovarao najgnusnije psovke. Portparol sarajevskog tužilaštva Azra Bavčić kazala nam je jučer da ova pravosudna institucija očekuje da MUP Kantona Sarajevo kompletira operativni materijal vezan za ovaj slučaj da bi se moglo dalje postupati.

S druge strane, iz MUP-a KS je saopćeno da im je slučaj prijavljen te da rade na rasvjetljavanju.

– Tokom 12. juna 2016. godine u službene prostorije I PU pristupila je A. I. iz Sarajeva i prijavila da je polovinom maja ove godine na štetu njenog sina, maloljetnog F. I. iz Sarajeva u ulici Zmaja od Bosne, općina Centar Sarajevo, izvršeno krivino djelo iz člana 189. KZ FBiH (neovlašteno optičko snimanje). Radeći na rasvjetljavanju opisanog događaja, policijski službenici su došli do saznanja da su izvršioci navedenog događaja maloljetni K. N., K. E. i H. E., koji su, u prisustvu roditelja, pristupili u službene prostorije – saopćeno je za “Avaz” iz sarajevske policije.

Iz policije su, također, naveli da je o svemu obaviješten i tužilac za maloljetnike Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

– On je naložio da se prema maloljetnicima poduzmu mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje, na štetu maloljetnog F. I. iz Sarajeva. Nakon kompletiranja operativni materijal će se dostaviti Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo – kažu na kraju saopćenja iz policije.

Mišljenje stručnjaka

Mišljenje o ovom problemu u našem društvu potražili smo i od poznatog neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića.

– Roditeljski odgoj je vrlo važan. On daje pozitivne primjere i nudi tradiciju i kulturu. Izuzetno važan je i školski odgoj. Djeca stječu pozitivne osobine kada se na kvalitetan način takmiče u znanju i sportu. Oni tada ispunjavaju svoje potrebe, relaksiraju se, uživaju i dijele pozitivne emocije – kaže Kučukalić.

On je naveo da je veliki problem kod problematične djece nepravilno formiranje strukture ličnosti.

– Kod ovih dječaka poremećena je struktura ličnosti. Zbog toga ispoljavaju ovakve oblike ponašanja. Oni nasiljem hrane tu svoju patološku strukturu ličnosti. Maltretiraju svoje vršnjake i iživljavaju se nad njima. Otimaju im novac i mobitele, a to je čak i najblaži oblik kriminogenog ponašanja. Kako vrijeme prolazi, oni sazrijevaju i počinju se baviti težim oblicima kriminogenog ponašanja, krađama, teškim djelima, pa na kraju i ubistvima – pojašnjava Kučukalić.

Agresivni vršnjaci

Kučukalić je potcrtao da je poratni period snažan faktor za vršnjačko nasilje. – Niko ne vodi računa o razvoju djece. Porodice su razbijene… Roditelji nemaju mogućnost da finansiraju djecu. Još je veći problem kada djeca vide raslojavanje, neka djeca imaju previše, druga nemaju ništa i to dovodi do takvog ponašanja. Ovaj dječak koji je žrtva nije mogao da se suprotstavi nasilnicima. On nije imao snage, fizičke i intelektualne, niti psihološke zrelosti da se suprotstavi tim agresivnim vršnjacima koji su ga jednostavno primorali da to radi jer je bio u strahu da će biti pretučen ili nešto mnogo gore – kazao je na kraju razgovora Kučukalić.

Majka pisala MUP-u KS: Savjetovali su nas da bježi kada vidi nasilnike

Majka zlostavljanog dječaka obratila se pismenim putem nadležnima te je zatražila pomoć.

Ona je u pismu otkrila da su nasilnici ucjenjivali njenog sina da će snimak objaviti ako ih ne bude slušao. Majka je u svom obraćanju MUP-u KS i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS napisala da je njen sin žrtva vršnjačkog nasilja već dvije godine, a ona je u šest navrata sve prijavljivala policiji. Svi njeni napori da zaštiti sina bili su uzaludni. Štaviše, njen je sin u školi tretiran kao problematično dijete koje provocira, a ne kao žrtva, dok su nasilnici prolazili bez sankcija, a radi se o školama “Isak Samokovlija” i “Vladislav Skarić”.

– U proljeće 2014. podnijela sam prvu prijavu policiji zbog nasilja nad mojim sinom, a otad još pet prijava u kojima sam tražila od policije da reagira i zaštiti moje dijete od nasilnika. Policija je nemoćna. Kazali su da su upoznati s djelovanjem nasilnika, ali da im ne mogu ništa, ili bi nam dali savjete poput onih da, kada ih vidi, sin pobjegne i prijeđe na drugu stranu ulice, zatim da se odselimo – napisala je majka.

Ona piše da vjeruje kako policija, tužilaštvo i sud imaju mehanizme da procesuiraju nasilnike starije od 14 godina, ali i da se uposle i natjeraju centri za socijalni rad i osnovne škole da vrše profesionalni nadzor nad nasilnicima, kao i nad žrtvama.

– Da li mi u našim školama imamo dovoljno educiranih i samosvjesnih pedagoga i psihologa koji se mogu nositi s ovim problemom? U ponašanju mog sina niko nije bio sposoban da prepozna posljedicu verbalnog, psihičkog, emocionalnog i fizičkog zlostavljanja. Odgovorni su mog sina tretirali kao problem, a ne kao žrtvu vršnjačkog nasilja. Stručnoj javnosti je poznato da žrtve nasilja i same bježe u nasilje, a ja ne želim da se to desi mom sinu, kao što ne želim i da nasilnici budu predmet linča, prepušteni sami sebi i ulici i da odrastu u još ozbiljnije prijestupnike – napisala je zabrinuta majka.

(Avaz/Hayat)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *