NAJSTRAŠNIJI AMERIČKI ZATVOR: Udaranje, izgladnjivanje i uskraćivanje vode bila svakodnevnica

Mučenje zatvorenika ponovo je postala jedna od centralnih tema u medijima kada je kandidat za nominaciju republikanske partije Donald Trump izjavio da bi legalizovao  mučenje zatvorenika i dozvolio da ih dave ako bi to sačuvalo Ameriku. Već dugo mediji pišu o mučenjima u zatvoru “Guantanamo”, a posljednji u nizu koji je otkrio kako surov život iza rešeteka može da bude je Erica Faira, bivši čuvar najozloglašenijih zatvora u Iraku – Abu Graib i Falujah.

Eric je svoje iskustvo pretočio u memoare pod nazivom “Posljedice”. U knjizi je otkrio surove detalje, pa čak opisao i svoju ulogu u mučenju zavorenika, ali i kako on danas živi sa tim.

U vojsku je prvi put otišao 1995. godine kao prevodilac za arapski. Bilo je to u periodu kada je na čelu Amerike bio Bill Clinton. Tad se vojska smanjivala, pa se zato okrenuo policiji koji je morao da napusti nakon nekoliko godina službe zbog srčanih problema. Ponovo se okrenuo vojsci i ovog puta kao veteran i bivši policijski oficir 2004. godine pridružio američkim snagama u ratu u Iraku.

Radio je u nekim od najozloglašenijih zatvora kao što su Kamp Falujah i Abu Graib, nakon čega je raspoređen na mjesto analitičara Nacionalne Sigurnosne Agencije (NSA). Te dane pamti kao najgore iskustvo u životu i kako kaže najstrašniji horor. Još uvijek pamti i kako su se američki vojnici brutalno ponašali prema iračkim zatvorenicima.

O samicama, izgladnjivanju, uskraćivanju vode, udaranju pesnicama, šamaranju i drugim brutalnim metodama koje su korištene u tom zatvoru prvi put je progovorio još 2007. godine u inetrvjuu za “The Washington post”.

Iako ne zastupa stav da bi ratni zatvorenici trebalo da uživaju iste privilegije kao građani Amerike kada je u pitanju ispitivanje i policijska istraga, Fair veruje da je svaki oblik ispitivanja koji primorava zatvorenika da pogazi svoju volju tortura.

– Kad su ometanje sna, izlaganje stresu, ograničavanje prostora i prisilno stajanje upotrebljeni sa ciljem zlostavljanja i manipulacije zatvorenikove volje, to je tortura. Ispitivanje je pojačani intervju, a tortura jače ispitivanje. Svaka druga definicija je dovođenje u pitanje baznih principa američke nacije – rekao je Erica Faira u intervjuu za “The Daily Beast”.

U samoj Americi stvorena je pogrešna medijska slika o ovim zatvorima i svemu što se dešava u njima. Zato je i odlučio da progovori u vrijeme kada tadašnji potpredsjednik SAD Dick Chaney još nije priznao da je naredio ozloglašeni “waterboarding”, odnosno simulirano utapanje niti je bilo izvještaja o mučenjima u Senatu.

– Vladalo je mišljenje da su “pojačane tehnike” korištene samo u slučaju jednog ili dva zatvorenika. Iz prve ruke znao sam da to nije tačno – rekao je Fair.

Veliki dijelovi posljednjih poglavlja “Posljedica” izbačeni i to nakon intervencije NSA. Po ugovoru koji je potpisao sa njima bio je u obavezi da pošalje tekst službi prije objavljivanja. Nakon nekoliko mjeseci vratili su mu svoju cenzurisanu verziju.

Iskustvo koje je preživio promijenio ga je kao čovjeka. Sada, kako kaže, mnogo više vjeruje, iako je bio vjernik i ranije.

Abu Graib je zatvorski kompleks koji se nalazi 32 kilometra od Bagdada u kome se 2004. godine nalazilo 7.490 zatvorenika. Tokom rata u Iraku koji je počeo u martu 2003. godine, osoblje američke vojske i CIA  kršili su ljudska prava zatvorenika u zatvoru Abu Graib, što je uključivalo fizičko i seksualno zlostavljanje, mučenje, silovanje, sodomiju i ubistvo. Zloupotrebe su izašle na vidjelo sa izvještajima objavljenim krajem 2003. godine “Amnesti International” i “Associated Press”. Uslijedile su brojne osude kako u Sjedinjenim Državama, tako i širom svijeta, iako su vojnici dobili podršku od nekih konzervativnih medija u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Avaz.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *