Moore: Neće biti trećeg entiteta i BiH se ne može raspasti

Samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i Distrikt Brčko, prihvatljiva je za međunarodnu zajednicu, rekao je Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a za BiH komentarišući pooštrenu retoriku u BiH nakon obilježavanja 9. januara “Dana Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Naglasio da je daleko bitnije baviti se životnim pitanjima, te da bh. političari moraju koncentrirati sve snage u obavezne reformske procese koji će državu učiniti prosperitetnom.

– Moramo koncentrisati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život, a ne samo razmišljati o 9. januaru, nego i o desetom, jedanaestom… Dodik zna da ne može doći do raspada BiH. Jedina sudbina BiH je ona u kojoj je suverena sa dva entiteta – poručio je ambasador.

Moore je priznao da su građani širom BiH frustrirani i nezadovoljni trenutnom situacijom…

– Naša je poruka političarima da rade svoj posao kako bi bilo daleko više pozitivnih pomaka. Evo, sada sam u Hrvatskoj koja je ostvarila svoje ambicije i postala članica Evropske unije – istakao je on.

Na pitanje da li je danas u Hrvatskoj razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Moore je rekao da je Hrvatskoj i njenom predsjedniku jasan stav međunarodne zajednice.

– Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice. Jasno mi je da Grabar Kitarović razumije te stavove – rekao je Moore.

Podsjetio je da je BiH u čvrstom okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, suverena država sa više od 10 godina ujedinjenim Oružanim snagama, a oštra retorika o ovim činjenicama s bilo koje strane može samo doprinijeti negativnoj atmosferi.

– Svi građani širom BiH, u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj i u Brčko Distriktu zaslužuju sigurnost, stabilnost i ekonomski razvoj i to je ono što im domaće vlasti na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou trebaju osigurati – stav je šefa Misije OSCE-a Jonathana Moorea.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *