Mediji u susjedstvu pišu o “jedinoj hrvatskoj džihadistici”

Prema javno objavljenom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, na području koje je pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo: njih šestorica imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljanstvo.

Riječ je o ženi, 30-godišnjoj Dori Bilić, čija je aktivnost prije nekoliko godina uočena u gradu Raqqi, tadašnjem snažnom uporištu snaga Islamske države, gdje se nalazila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio snagama ISIL-a, prenosi Večernji list.

Radi se o Zagrepčanki koja je, kako prenose hrvatski mediji, odgajana u katoličkom duhu. Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, ali nakon što je shvatila da joj taj studij “ne predstavlja izazov”, educirala se za posao fizioterapeutkinje. Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Evropom i posjećivati muzeje, a prekretnica u njenom životu događa se s dolaskom u London.

Ondje upoznaje budućeg supruga, tada još kršćanina, ali njen odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa, kako piše Večernji list, “radikalnim muslimanskim organizacijama”. Njegov utjecaj bio je na Doru veoma snažan pa se i ona odriče svoje vjere i prihvata islam.

Brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno “ekstreman”. Krajem 2012. godine je u Gornjoj Maoči upoznala Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme živio u selu blizu Brčkog, skupa sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao prošlost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i rođeno zajedničko dijete.

Prema izvještaju SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijskih aviona koji su bombardirali položaje ISIL-a. Neki izvori spominju i Avdićevo ranjavanje.

– Dorin otac poznati je poljoprivredni stručnjak, majka arhitektica, brat je diplomirani pravnik, baka magistrica farmacije, djed inženjer elektrotehnike – mahom vrhunski intelektualci koji i danas nose teški teret izbora njihove kćerke i sasvim neshvatljive transformacije u džihadisticu – piše Večernji list.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *