LIJEKOVI IZ PRIRODE: Evo kako bez lijekova nadoknaditi manjak željeza i riješiti se anemičnosti, umora, opće slabosti…

Nedostatak željeza posebno je izražen u određenim dobnim i spolnim skupinama, a, nažalost, puno ovisi i o socioekonomskom statusu
Simptomi su opća slabost, malaksalost, bljedilo, lupanje srca, listanje noktiju…
Anemija
U svakodnevnom govoru često se miješa pojam nedostatka željeza s anemijom. Nedostatak željeza, čiji je najčešći uzrok loša i neuravnotežena prehrana, može dovesti do anemije. Anemija, po definiciji, predstavlja smanjenu količinu krvi u cirkulaciji, smanjen broj eritrocita ili smanjenu količinu hemoglobina u eritrocitima. Anemija, osim nedostatkom željeza, može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline pa, uz unos željeza, uvijek treba voditi računa i o unosu tih vitamina. Ključno je paziti na prehranu, odnosno jesti dovoljno namirnica koje sadrže željezo.
Prehrana bogata željezom
Crveno, krto meso najbolji je izvor željeza i željezo iz njega (tzv. hem željezo) najbolje se apsorbira. Osim mesa, tu su i namirnice kao što su jaja, posebno žumanjak, mahunarke, orašasti plodovi i žitarice. Iako se željezo iz biljne hrane i jaja (tzv. ne-hem željezo) mnogo slabije apsorbira, vegetarijanci s primjereno raznolikom prehranom unose dovoljne količine željeza u svoj organizam. Za unos željeza važno je i kojom se vrstom namirnica unosi.
Naime, kofein iz kave, fitinska kiselina iz biljaka i oksalna kiselina u špinatu ometaju i smanjuju apsorpciju željeza. Također, apsorpcija željeza se smanjuje ako se istodobno konzumiraju mlijeko i mliječni proizvodi. Osim navedenih kombinacija namirnica, često korišteni antacidi (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu) također smanjuju apsorpciju željeza.
Vitamin C
Da bismo povećali apsorpciju željeza, preporučuje se konzumacija dodatka vitamina C ili hrane bogate vitaminom C.
BILJNI IZVORI ŽELJEZA
Donosimo 20 najboljih biljnih izvora željeza:
(Navedeni iznos se odnosi na količinu miligrama željeza u 100 g namirnice)
Morske biljke (morska trava, spirulina, nori, itd) = 100,0
Sjemenke konoplje = 13,9
Sjemenke bundeve = 11,2
Morel gljiva = 12,2
Sjemenke suncokreta = 7,1
Chia sjemenke = 6,4
Peršin = 6,2
Bademi = 4,7
Suhe šljive = 3,9
Indijski oraščići = 3,8
Grožđice = 3,5
Artičoke = 3,4
List maslačka = 3,1
Datulje = 3,0
Leća = 2,1
Grašak = 1,8
Smeđa riža = 1,6
Karfiol = 1,1
Jagode = 1,0
Šparoge = 1,0
Manje od 1,0 mg željeza nalazimo u kupinama, crvenom kupusu, šampinjonima, bananama, repi, mrkvi, patlidžanu, slatkom krumpiru, avokadu, smokvama, krumpiru, kukuruzu, ananasu, nektarinama, lubenicama, rajčicama, naranči, trešnjama, tikvicama, papaji, celeru i jabukama.
Izvor : NajPortal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *