Krivično djelo: Dodik traži vojnike OS BiH na Danu RS, Pendeš šuti, Jeleč “pobjegao” na odmor

Sedam dana preostalo je do obilježavanja tzv. Dana RS, praznika koji je osporio državni Ustavni sud.

Usprkos tome, i dalje nije posve jasno hoće li na paradi u Banjoj Luci učestvovati pripadnici Oružanih snaga BiH. Stručnjaci ustavnog prava kategorično tvrde da se radi o grubom kršenju Krivičnog zakona BiH, samim tim i direktnom kršenju odluke državnog Ustavnog suda. Bez odluke ministrice Pendeš i naređenja generala Jeleča OS BiH ne smiju 9. januara uzeti učešće u vojnoj paradi. Iz OS BiH još nema zvaničnog stava, prenosi TV1.

Za 9. januar planirana je vojna i civilna parada. U vojnom dijelu bi se pored nekoliko ešalona policije RS-a, mogli naći i pripadnici Oružanih snaga BiH, odnosno tri puka. Konsenzus je još jednom izostao, ovaj put u državnom ministarstvu odbrane.

“To je redovna procedura, baštini i njeguje tradiciju vojske kojoj pripada. Redovan zahtjev je stigao u Ministarstvo, pripremljen je i odobren. Procedura ispoštovana, ništa tu nije sporno,” ističe Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Dva dana nakon izjave zamjenika, u službenom odgovoru Ministarstva odbrane stoji kako nije odobreno učešće pripadnika Oružanih snaga jer još uvijek nisu odobreni godišnji planovi aktivnosti komandi pješadijskih pukova.

Odluku će, kakva god bila, donijeti isključivo ministrica odbrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Anto Jeleč. Ipak, bivši zamjenik ministra odbrane BiH smatra da je odluka već donesena.

“ Mislm da je ta stvar već odlučena, ministrica Marina Pendeš već je potpisala odluku kojom se odobrava njihovo učešće u obilježavanju tzv.Dana RS. Indikativno je za Dragana Čovića i njegovu politiku koji sa jedne strane ucjenjuje i traži nemoguće, a sa druge strane aktivno radi sa Miloradom Dodikom na uništavanju preostalih institucija države, jer nema nikakve sumnje u to da Marina Pendeš nije mogla i nije smjela donijeti ovakvu odluku bez zelenog svjetla Dragana Čovića,” navodi Emir Suljagić.

Ukoliko ministrica i načelnik Zajedničkog štaba daju zeleno svjetlo za ovu paradu značit će da prihvataju kao legalan, neustavni Dan RS.

“ To bi predstavljalo apsolutno antidejtonsko ponašanje i prije svega predstavljalo bi prema KZ BiH krivično djelo, budući da je nepoštvanje i neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH kvalificirano u KZBiH kao krivičo djelo,” kaže Izmir Hadžiavdić, stručnjak za ustavno pravo.

A zakon je jasan. Učešće pripadnika Oružanih snaga bilo bi direktno u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH. Član 239. KZ BiH, „Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Osim kršenja KZ BiH, čini se i disciplinski prestup iz člana 161. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Zakonom je jasno precizirano šta je u nadležnosti tri puka koji baštine tradiciju i identitet Vojske RS, Armije BiH i HVO-a, a to nije obilježavanje neustavnog Dana RS. Interesantno, upravo u vrijeme donošenja odluke, načelnik Zajedničkog štaba general Anto Jeleč uzeo je godišnji odmor sa kojeg će na posao tek 15. januara.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *