Komšić: I da nije sud utvrdio, znate da je bio genocid

Bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić gostovao je u specijalnoj emisiji na N1 televiziji uoči 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

 

U Specijalu na N1 osim njega, govorili su: Ćamil Duraković, Mladen Grujičić, Saša Janković, Miro Kovač i Ramiz Salkić.

Trebamo više biti ljudi. Trebamo prestati bježati od istine, pogotovo kada je riječ o istinama koje je bilo potrebno da utvrde Međunarodni sudovi“, kazao je Željko Komšić gostujući u specijalnoj emisiji na N1.

O bolnoj prošlosti, tački koja nas razdvaja, onome što nas spaja i neizvjesnoj budućnosti uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u Specijalu na N1 govorili su Saša Janković, Ćamil Duraković, Mladen Grujičić, Željko Komšić, Miro Kovač i Ramiz Salkić.

Bivši član Predsjedništva BiH je kazao da mu nije jasno zašto je nekima tako teško preko jezika prevaliti riječ “genocid”.

 

Bilo bi dobro kada bi kao ljudi mogli na ovim prostorima pokazati više empatije i razumjeti onoga drugog. Ali nismo mi još spremni za to, barem kako sada stoje stvari“, smatra Komšić.

Na pitanje da li strah upravlja narodima u BiH, gost N1 televizije je odgovorio:

To je manipulacija strahovima. Srebrenica je konkretan primjer. Političari odlaze i vraćaju se. Mislim da, nažalost, Srebrenica mori bh. politiku. Mislim da Srebrenica stoji kao kamen bh. politici za vratom i svi bi najradije to nije tako. Dolazi 11. juli i to je prilika, nažalost, za takmičenje u političkim stavovima na račun Srebrenice, a ne da pokažete želju i emptaiju da idete dalje“, rekao je Komšić.

Komšić kaže da svi kažu “idemo naprijed”, ali da to nije tako.

Svi će reći da idu dalje, ali kako ići dalje kada ne možete prevalit istinu preko jezika. Znate da je genocid, on je utvrđen. Pa čak i da nije utvrđen, znate da je bio genocid. Gdje je ta istina?“, kazao je Komšić.

Izvor: N1

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *