Karadžić zapalio Bosnu i Srbiju. Jedni izrevoltirani, drugi ponosni. Dao intervju iz zatvora: Pogledajte kakve je tajne do sad…

Iako je Radovan Karadžić prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, trenutno se nada da će sudsko veće Haškog tribunala po drugostepenoj presudi detaljno razmotriti prigovore njegovih advokata i doneti presudu da nije kriv!

On u drugom delu intervjua datog Večernjim novostima priča o političkim previranjima u Evropi danas, raspadu SFRJ, kravarenju Bosne i njegovom značaju za srpstvo u Republici Srpskoj.

Koje okolnosti su, po vašem mišljenju, dovele do razaranja SFRJ i kako ocenjujete svoju ulogu u tim događajima?

Klica raspada Jugoslavije postojala je od početka, u samom semenu iz koga je iznikla. Kod svih južnoslovenskih naroda postojale su i panslovenske i jugoslovenske ideje, ali, izgleda, s različitim nadama i očekivanjima.

Tragajući za korenima žalosno srpsko-hrvatskih odnosa, lako sam zaključio da na to nisu uticali ni Karađorđevići ni Obrenovići, ni Miloševići, a najmanje Karadžići, jer je osnovu mržnje prema Srbima postavio Ante Starčević mnogo ranije.

Iako od srpske majke, Starčević je predlagao najbestijalnije postupke protiv Srba, i oni su se zaista i desili. Zašto? Otkud tolika mržnja prema ujčevini?

Da li su se tetke potajno borile za njegovu dušu, pa je pritom zagadila neshvatljivom mržnjom? Koreni leže u činjenici da je Krajina bila austrijska (kasnije austro-ugarska) teritorija, a nikad hrvatska!

Mnogi vas u RS smatraju čovekom koji je sačuvao Srpstvo…

Šta je sačuvalo Srbe, da se svi ne isturče i ne nestanu kao biće? Bez sumnje, to su bile vera i kultura, sačuvane uz gusle i u narodnoj epici.

Veru su čuvale žene, majke i bake, a kulturu junaci o kojima se moglo pevati uz gusle. Zajedno, sačuvali su biće srpskog naroda do današnjih dana.

saznajemo.net

   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *