Kako Ivanić zamišlja državu: Malo ustavno, malo “sudija čekaj da ti Crnadak objasni”

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio je danas kako će “poslati” Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova BiH, da lično odnese pismo Međunarodnom sudu pravde u Hag, a u vezi s apelacijom za reviziju presude BiH protiv Srbije. Ivanić je, kao ministar vanjskih poslova, već ranije pokušao napraviti to što što savjetuje Crnadku, ali mu nije uspjelo.

Nekoliko stvari je ključno u ovom slučaju i generalno Ivanićevom djelovanju, ne u posljednjim sedmicama, nego od prošle godine. Ivanić, koji se tobože bori za poštivanje institucija, tačnije institucionalno djelovanje i donošenje odluka, za poštivanje Ustava i zakona, djelovao je i djeluje potpuno samovoljno i vaninstitucionalno. Redom:

♦ Ivanić je Međunarodnom sudu pravde u Hagu uputio pismo kao srpski član Predsjedništva BiH, potpuno samovoljno, bez konsultacija sa bilo kime, još 13. jula 2016. godine kada pitanje revizije uopće nije bilo pokrenuto, niti se znalo hoće li revizije biti.

♦ U pismo iz jula 2016. godine Ivanić politizira pravno pitanje revizije presude, spori legitimitet bh. agenta Sakiba Softića. Pojašnjenja radi, Softića je Predsjedništvo imenovalo 2002. godine. Srpski član Predsjedništva, tada Živko Radišić, nije uložio veto na takvu odluku koju su podržali Beriz Belkić, u tom momentu predsjedavajući, i Jozo Križanović. Radišić je sve vrijeme ostao u sali tokom održavanja sjednice bez bilo kakvog protesta. Glasao je protiv. Softić je, u skladu s tom odlukom, pravni agent BiH od 4. oktobra 2002. godine. Ustavna procedura koji je tadašnji srpski član mogao koristiti, a nije, glasi: “Član Predsjednistva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka”. Ova procedura nije pokrenuta.

♦ Mladen Ivanić i Igor Crnadak bi trebali znati da su i raniji pokušaji sabotaže tužbe protiv Srbije doživjeli krah. Ivanić, koji je i sam kasnije učestvovao u tome, to zasigurno zna. Radišić je u prvom mandatu u Predsjedništvu BiH samoinicijativno imenovao zamjenika bh. agenta Setozara Miletića koji je pisao Sudu da BiH povlači tužbu. Tadašnji bh. agent Muhamed Šaćirbegović brzo je reagirao te obavijestio Sud da to nije tačno, a konačno nakon toga su i tadašnji članovi Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i Ante Jelavić zvanično u ime BiH obavijestili Sud da se ostaje pri tužbi. Kasnije, članovi Predsjedništva Mirko Šarović i Borislav Paravac, uz pomoć tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića, pokušavaju opstruirati tužbu BiH protiv Srbije za genocid, ali im ne uspijeva. Ivanić je i tada sa pozicije ministra vanjskih poslova, a što sada čini Crnadak, pokušavao kontaktirati Međunarodni sud pravde i vaninstitucionalno djelovati, ali je ostao potpuno poražen u toj namjeri.

♦ Nikada, niti jedan član Predsjedništva, nije na dnevni red stavio pitanje opoziva Sakiba Softića. Do danas u Predsjedništvu nije donesena niti jedna odluka kojom bi Softić bio opozvan kao agent.

♦ Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, između ostalog, tražio je da na prošloj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, bude riječi i o odluci kojom je Softić opunomoćen kao agent. Ivanić je to odbio. Zašto? Zato što institucionalno, legalno, ne može i neće imati podršku za opoziv Softića.

♦ “Veliki” zaštitnik Ustava i institucija BiH, Ivanić, otkad je član Predsjedništva, više puta se ponašao i djelovao vaninstitucionalno i protivno Ustavu. Primjera radi, podržao je i glasao na referendumu o 9. januaru, a potom je zloupotrijebio Oružane snage BiH u protuustavnim aktivnostima.

♦ Ukoliko Crnadak pokuša direktno odnijeti pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, to će predstavljati prvorazredni skandal i potpuno nepoštivanje pravila diplomatske korespondencije. Naime, sve institucije i nosioci funkcija u državi/državama, sa institucijama ili međunarodnim organizacijama u drugim državama moraju komunicirati isključivo preko svoga ambasadora u zemlji gdje je sjedište onoga kome se obaća.

♦ Međunarodni sud pravde u Hagu uputio je članovima Predsjedništva pismo čiji sadržaj još uvijek nije poznat. Nezvanično, Sud traži pojašnjenje vezano za legitimaciju Sakiba Softića, a zbog zabune koju su proizvela Ivanićeva i Crnadkova pisma. Ono što je poznato je to da je pismo upućeno preko bh. ambasade u Holandiji, kako se to i inače čini, a ne direktno članovima Predsjedništva.

♦ Strane u postupku su Bosna i Hercegovina i Srbija, koje zastupaju njihovi pravni timovi. Šta su i ko su Ivanić i Crnadak u ovoj priči? Ništa.

♦ Mladen Ivanić je u današnjem obraćanju pred Narodnom skupštinom RS-a zaprijetio kako će uništiti diplomatsku mrežu Bosne i Hercegovine.

♦ Pitanje revizije presude tiče se dvije države- BiH i Srbije – pa se postavlja logično pitanje zbog čega se uopće održava sjednica Narodne skupštine RS-a u vezi ovog pitanja i zašto “legalista” Ivanić i svi kojima je revizija problematična, nisu zatražili raspravu u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

♦ Međunarodni sud pravde na osnovu dokaza sadržanih u aplikaciji BiH i popratnih dokumenata, razmatra samo prihvatanje revizije, kao i kredibilnost agenta. Pojedinačna pisma u kojima se daju politički i subjektivni stavovi nisu, ili bar ne bi trebali biti, dokumenti koji imaju bilo kakav utjecaj na pitanje revizije.

♦ Mladen Ivanić, preko svojih “dobro obaviještenih” stranačkih kolega, već je najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH 2018. godine.

(faktor.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *