JESU LI SOFTIĆ I IZETBEGOVIĆ SRBIJANSKI PLAĆENICI: Haški tribunal u svibnju 2016. obavijestio Softića da nije agent BiH?

HAAG – Međunarodni sud pravde u Haagu je još krajem svibnja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, ali je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, usprkos tome, preko Softića, u veljači podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

To proizlazi iz izjave predsjednika najvišeg suda UN Ronnyja Abrahama koju je sinoć iz Haaga proslijeđena agenciji Beta.

Abraham je potvrdio da je sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Kako navodi sudac Abraham, Softić je još 25. svibnja prošle godine pisao tom sudu pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH u procesu protiv SR Jugoslavije iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

“Pismom, datiranim 26. svibnja 2016. tajnik Suda informirao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007”, precizirao je predsjednik Medjunarodnog suda pravde.

Predsjednik Suda Abraham u izjavi citira pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića od 13. srpnja prošle godine, i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka od 3. veljače 2017., u kojima su obojica naglasila da “ne postoji odluka Predsjedništva BiH” o obnavljanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde, niti odluka kojom bi Softić, ni bilo tko drugi, bio ovlašten da bude zastupnik BiH.

(Dnevno.ba)
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *