Jemen: Šijski pobunjenici postavljaju protupješadijske i druge mine na područjima koje gube, ciljajući civile

Izvještaji organizacija za ljudska prava optužuju Husije i snage odane bivšem predsjedniku Salihu da su direktno odgovorni za postavljanje velikog broja protupješadijskih i drugih mina u civilnim naseljima čime su izazvali pogibije desetina civila i sakaćenje mnogih drugih.

Minska polja Husija rasprostranjena su u pokrajinama Aden, Ebjen, Lehedž, Mereb Taiz. Jemenskim vlastima, uprkos pomoći i donacijama zemalja arapskog saveza, nedostaje sredstava i uvježbanog kadra za brže čišćenje miniranih područja i uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava.

Državne institucije obavijestile su javnost da je samo u Taizu u periodu od maja 2015. do aprila 2016. poginulo 18 civila od nagaznih protupješadijskih mina, ali aktivisti na terenu kažu da je broj žrtava mnogo veći.

Jedan ljekar u Teizu kaže da je od aprila do juna liječio preko 50 slučajeva amputacije udova od posljedica stradanja minsko-eksplozivnim sredstvima.

Bivši guverner pokrajine Dževf, Husejn el-Avadi, kaže kako se procjenjuje da su Husijevci posijali više od 30.000 nagaznih protupješadijskih mina u pokrajini Dževf.

Izvor : Saff.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *