Ivanić nakon usvajanja SSP-a: Nikad više neću biti nazvan izdajnikom RS-a, ali i u FBiH trebaju znati…

‘JAKO ZADOVOLJAN’ RAZVOJEM DOGAĐAJA

Ponovio je da svi u entitetu RS vjeruju u obećanja Njemačke, te da su izmjene SSP završen posao
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) i ovlastila pregovarača da ga parafira, potvrdio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Istakao je da je jako zadovoljan razvojem događaja i da je sve išlo onako kako je i očekivao. Ivanić je podsjetio da je prelomni trenutak bila Odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa u BiH održanog 2013. godine, koju je donijela Agencija za statistiku BiH.

– Ja sam svjesnim ubacivanjem institucija Republike Srpske u donošenje odluka htio svojim kolegama iz Federacije vrlo jasno da pokažem da BiH ne može funkcionisati na sistemu preglasavanja, da postoje instrumenti kojima i mi iz RS možemo napraviti problem. Istovremeno sam i vlastima u Banjoj Luci htio jasno da pokažem da nikad više ja, a vjerujem ni Savez za promjene, neće donositi odluke, koje su korisne za RS, a istovremeno stalno biti proglašavani izdajnikom, kazao je Ivanić.

Prethodno je predsjednik RS Milorad Dodik rekao kako je obavio telefonske razgovore sa predstavnicima entitetskih udruženja poljoprivrednika i da su svi podržali prilagođeni SSP. Dodik je istakao da je ključni bio dogovor sa ministrom poljoprivrede Njemačke, kao izaslanikom kancelarke (Angele) Merkel, o tome da se nađe način i pomogne poljoprivrednoj proizvodnji u čitavoj BiH.

– Za izvjesno vrijeme ministar poljoprivrede RS-a sa delegacijom poljoprivrednih proizvođača će biti u Berlinu gdje će se razgovarati o konkretnim mjerama pomoći kada se utvrde tačni podaci vezano za gubitke, koji nastaju nakon primjene tog Sporazuma. Treba reći da Sporazum stupa na snagu tek. 1. januara i da imamo dovoljno vremena da to uradimo, rekao je predsjednik RS.

Ponovio je da svi u entitetu RS vjeruju u obećanja Njemačke, te da su izmjene SSP završen posao.

(FENA/em)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *