IVAN PERNAR NAPUSTIO KATOLIČKU CRKVU: Pogledajte na koju je sad vjeru prešao…

Ivan Pernar je na svojoj Fejsbuk stranici jučer navečer objavio da nije katolik i da se ispisao iz Katoličke crkve.

Objasnio je da “se ne slaže s vjerskim naukom njenim, niti političkim porukama” te pritom nabrojao nekoliko primjera što zamjera Crkva: ” zabranu ženidbe za sveštenstvo, čistilište, u ispravnost klanjanja pred kipovima, nepogrešivost pape, da sveštenici mogu opraštati grijehe”.

Saborski zastupnik Živog Zida Pernar objasnio je prethodno i zašto je jučer bio na liturgiji Srpske pravoslavne crkve za Badnjak, dok nije bio na katoličkoj misi povodom Božića ili Badnjaka:

“Razloga je više, ali dva su osnovna, na sam događaj pozvan sam od strane njihovog sveštenstva.”
“Poziv od katoličkog nikada nisam dobio pa se skladno tome nisam niti osjetio pozvanim (na njihovu proslavu Badnjaka i Božića).”

“Drugi je u tome što je katoličko sveštenstvo u službi HDZ-a, tj. potpuno instrumentalizovano, a HDZ osim što je uništio našu zemlju, želi i mene lično – montiranim postupcima, zlouporebom državnih institucija i putem državne televizije.”

“Srpska pravoslavna crkva nema za cilj dovođenje HDZ-a na vlast niti se miješa u našu politiku i bavi se vjerskim pitanjima. Za katoličku crkvu se to ne može reći”, napisao je Pernar.

Pernarov potez očito je izazvao negativne, pa i šovinističke reakcije nekih od njegovih pratitelja, jer je naknadno napisao objavu u kojoj se zajedljivo osvrnuo na one koji ga nazivaju “četnikom, Srbinom i komunistom” zbog toga što nije katolik ni član HDZ-a.ATV

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *