Inzko sa Çavuşoğluom razgovarao o političkoj situaciji u BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer i danas u Ankari je održao sastanke s ministrom vanjskih poslova Turske, Mevlütom Çavuşoğluom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Ahmetom Yildizom i drugim visokim zvaničnicima Republike Turske.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu težnji Bosne i Hercegovine ka priključenju u euroatlantske strukture.

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji nakon odluke Međunarodnog suda pravde, a prije održavanja regionalnog sastanka premijera zemalja jugoistočne Evrope u Sarajevu, Inzko je istakao je da bi BiH trebala iskoristiti 2017. kao godinu u kojoj nema izbora, da intenzivira rad na reformskom procesu, dodavši da “građani BiH žele stabilnost i prosperitet. Političko vođstvo im mora osigurati budućnost, umjesto fokusiranja na prošlost.”

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost Republici Turskoj, koja je članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, za stalnu i neupitnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i za njenu podršku naporima međunarodne zajednice da osigura punu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *