INZKO DANAŠNJOM IZJAVOM ŠOKIRAO BOSNU: Imam ovlaštenja da smijenim Dodika…

Međunarodna zajednica nikada ne bi prihvatila referendum o otcjepljenju Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i dodao da ni on nikada ne bi potpisao takvo nešto.

Inzko je za zagrebački nedjeljnik Globus rekao da on, istina, ima ovlaštenja da smijeni predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali su, kako je kazao, ta vremena prošla.
Podsjeća da su njegovi prethodnici to pravo koristili 800 puta, te da je na takav način do sada smijenjeno 180 političara.

“Ali, ta vremena su prošla. Danas želimo domaća rješenja i odgovornost”, kaže Inzko.

Prema njegovom mišljenju, Dejtonski ustav može se mijenjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda.

“Prije svega bi to trebalo da bude u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, naveo je.

Hrvati u BiH su konstitutivni narod, kaže Inzko i dodaje:

“Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”, naveo je Inzko.

Visoki predstavnik ističe da još nije vrijeme za ukidanje OHR-a u BiH, te da se to može dogoditi, ali tek pošto bude ispunjen program “5+2”, odnosno pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, te dva uvjeta.

“Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtjevniji, jer podrazumijeva pozitivnu ocjenu političke situacije u BiH i puno provođenje Dejtonskog sporazuma. Sami možete procijeniti u kojoj mjeri je taj uvjet ispunjen”, rekao je Inzko.

Izvor : Direktno24.

Ako vam se sviđa ovaj post,podijelite ga sa prijateljima…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *