Homoseksualna zajednica u regiji slavi: Lezbejka na čelu Vlade Srbije

Nakon što je postala prva lezbejka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana i novom mandatarkom za sastavljanje vlade Srbije, prenosi vodeći homoseksualni portal u Sarajevu Lgbti.ba.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se u četvrtak obratio naciji, priopćio je da je mandat za sastav vlade povjerio Ani Brnabić. Ona će biti prva žena na čelu vlade Srbije, i prva deklarirana lezbijka na toj funkciji na području Balkana.

Kako javljaju srpski mediji, svjetske agencije prenijele su pod oznakom “Hitno” da je predsjednik Vučić imenovao ministricu Anu Brnabić za premijerku Srbije i navele da je u pitanju prva srpska premijerka u povijesti i prva deklarirana homoseksualna osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

Podsjetimo, Brnabić je u kolovozu prošle godine imenovana ministricom državne uprave i lokalne samouprave, a kako nikad nije skrivala da je lezbijka, tu je vijest tamošnja LGBT zajednica ocijenila “povijesnim trenutkom za Srbiju”.

Dodik otkrio da li će dozvoliti Ani Brnabić ulazak u Palatu (VIDEO)

Milorad Dodik, tada aktuelni predsjednik Vlade RS je početkom 2008. godine tužio organizaciju “Transparensi internešnal BiH” zbog “namjernog iznošenja netačnih podataka o finansijskim odlukama njegove vlade”. Tada je kometarisao kako ne dopušta “da razni pederi ulaze u njegov kabinet”, aludirajući na tada aktuelnog direktora Transparensija Borisa Divjaka.

(Saff.ba)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *