Hezbolah je prijetnja SAD koju ne može spriječiti Trumpov zid

Preveo: Abdullah Nasup

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, podizanje zidova i zabrane putovanja ne mogu spriječiti teroriste u njihovim nasilnim namjerama, jer će oni naći svoje topovsko meso u obespravljenim i ranjivim kategorijama u bilo kojem gradu, uključujući i gradove SAD-a.

Oni koji najviše ispaštaju zbog takvih drakonskih ograničenja kretanja su stotine hiljada nevinih imigranta muslimana, koji su zbog toga prisiljeni da trpe teške uslove nakon što su pobjegli iz strašnog ratnog okruženja, da bi završili tako što su obilježeni kao “državni neprijatelj”.

Ono što bi vladu SAD-a trebalo plašiti više od Meksika, jest prisutnost Hezbolaha u oba područja i što je poznato da oni imaju izgrađene sofisticirane tunele preko granice sa SAD-om, kao što je onaj koji je iskopan u San Diegu, koji je omogoćavao operativcima Hezbolaha i meksičke mafije da neprimijećeno prelaze. Ti tuneli su replika onih koje je Hezbolah pravio u Libanu kako bi krijumčario rakete i drugo oružje iz Sirije, kao i onih koji se koriste u Gazi.

Tokom posljednjih nekoliko godina u SAD-u je uhapšeno više dilera droge s istetoviranim simbolima Hezbolaha. To pokazuje kako su Sjedinjene Američke Države postale glavni market Hezbolahovog carstva trgovine drogom, što su postigli zahvaljujući tome što ima mnogo Amerikanaca libanskog porijekla koji vode mrežu trgovine drogom s američke strane granice.

Policijski odjel Tuscona još 2010. godine, uočio je kako je prisutnost radikalnih grupa u američkom zatvorskom sistemu u porastu, kako se povećava broj zatvorenika koji su postali radikalizirani tokom izdržavanja kazne, kao i da raste broja zatvorenika s tetovažama Hezbolahovih simbola. Izvještaj o tome izazvao je ozbiljnu zabrinutost vlasti u tom periodu, a američki građani zamoljeni su putem interneta da prijave svaku osobu koju su vidjeli sa takvom tetovažom na tijelu, u nastojanju da se otkriju teroristi, koji predstavljaju stvarnu prijetnju američkoj sigurnosti i već se nalaze na američkom tlu.

Ideološke i političke simpatije

Iran je uspio steći ideološku i političku naklonost među različitim grupama širom Latinske Amerike. Njegova mržnja prema Americi, ispostavilo se, u tom području je predstavljala veliku prednost, jer mnogi lideri latinoameričke gerile imaju isti takav odnos prema SAD, a mnogi režimi u tom dijelu svijeta živjeli su za dan kada će Sjedinjene Američke Države biti pogođene  napadom poput onog od 11. septembra, 2001.

Jedan od najdugovječnijih iranskih ambasadora u Meksiku, Mohammada Hassana Ghadiri, fanatični pristalica ideologije Rohulaha Homeinija i vatreni antisemit, proveo je mnogo vremena putujući širom Meksika u potrazi za siromašnim sredinama, aktivno radeći na tome da iz tih sredina vrbuje meksičke mladiće u ideologiju radikalnog šiizma, nastojeći ih uvjeriti da otputuju u iranski Kom na religijske studije.

To se dogodilo u Meksiku, ali bi se vrlo lahko moglo ponoviti usred nekog američkog grada u unutrašnjosti, gdje je mnogo mladih koji se osjećaju zanemarenim, bez nade u to da će pronaći posao i koji osjećaju da za njih nema mjesta u društvu u kojem žive.

Vezano za spomenutog Ghadirija, tokom svog diplomatskog angažmana u Meksiku, on je dao jednu vrlo problematičnu i zabrinjavajuću izjavu. Tačnije, svoje regrute pozvao je da pristupe serverima vezanim za postrojenja američke odbrane, kako bi izazvali haos u američkoj vojsci. Ovo je bitno spomenuti jer otkriva kakve su krajnje namjere iranske diplomatije i širenja utjecaja na Latinsku Ameriku.

Uspavane ćelije

Hezbolah je već decenijama dobro ukorijenjen u Meksiku, a izvještaji američkih obavještajnih službi sugeriraju da ta teroristička skupina ima uspostavljenu dobru mreže uspavanih ćelija unutar samih Sjedinjenih Američkih Država.

Američki obavještajni izvori uvjereni su da postoje dva ključna razloga što Hezbolah nije izveo nijednu “spektakularnu” akciju na američkom tlu:

  • Prvi je taj što Iran želi sačuvati naklonost prijatelja u Latinskoj Americi kako bi mogao nastaviti utjecati na ljude sa tog područja, a Hezbolah ima zadatak kroz svoje poslove s drogom nastavi puniti kofere gotovinom zarađenom na bijedi vojske očajnih ovisnika o narkoticima u SAD, tako da bi bilo kontraproduktivno da skreću pažnju na sebe izvođenjem terorističkih akcija, jer bi to ometalo njihovu mrežu krijumčarenja narkotika, od koje ostvaruju ogroman profit u američkim dolarima.
  • Drugi razlog je sporazum kojim je Iran pristao obustaviti neke aspekte svog nuklearnog programa, dobivši zauzvrat priliku da ojača svoje oružane snage, finansira strane ratove kao one u Siriji, Iraku i Jemenu, te povrati svoj ugled u međunarodnoj zajednici.

Dokle god je ovaj sporazum na snazi, milijarde dolara koje su bile zamrznute zbog sankcija nastavit će se slijevati u blagajnu Irana.

U trenutnoj situaciji kada Kuds korpus, elitni korpus Iranske revolucionarne garde, aktivno djeluje u ratovima izvan iranskog teritorija, potrebno je obuzdati direktne terorističke aktivnosti organizacije Hezbolah.

Iran želi biti siguran da neće biti nikakvih ozbiljnih napada ove njegove marionete na američkom tlu, jer će to pomoći da se osigura da sporazum sa Iranom i dalje ostane na snazi, tako da Iran neće trpjeti nikakve stroge sankcije, ili se izložiti vojnom napadu zapadnih sila. No, ako bi se situacija promijenila i Zapad pokazao agresiju protiv Irana, teheranski režim bi probudio uspavane ćelije Hezbolaha posijane širom zapadnog svijeta, a teroristički napadi uključivali bi i napade na vitalne ciljeve na tlu SAD.

Libanska dijaspora

Procjenjuje se da više Libanaca živi u inostranstvu nego u Libanu, velik broj ih živi u Latinskoj Americi, ali i unutar SAD. I, naravno, u svakoj emigrantskoj zajednici može se naći određen broj kriminalnih elemenata. Kako je širom Amerike rasprostranjena trgovina kokainom, tako su i mnogi libanski emigranti postali uključeni u tu vrstu trgovine. Hezbolah je pronašao način da se preko tih kriminalnih skupina poveže s raznim narko-terorističkim bandama na oba američka kontinenta.

Godinama unazad je poznato da je jedan od vrlo bitnih izvora prihoda Hezbolaha narko-biznis s meksičkom mafijom, s kojom je došao u kontakt preko veza i poslova sa gerilskim skupinama u Latinskoj Americi, poput Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – FARC). Iako su pristupili mirovinim pregovorima s kolumbijskom vladom, FARC je još uvijek označen kao teroristička organizacija, a smatra se da su u jednom trenutku proizvodili 70 posto kokaina na svjetskom nivou, te da su odgovorni za distribuciju 90 posto ovog narkotika na tržištu SAD-a.

Brutalnija nego što je kartel kolumbijskog baruna droge Pablo Escobara bio kad se nalazio na vrhuncu moći, meksička mafija nesmetano posluje na ulicama Meksika, jer je policija pretrpjela ogromne gubitke u borbama sa vojnicima kartela, koji se odijevaju poput paravojnih vojnika i opremljeni su moćnim vojnim naoružanjem, pa među policijom vlada veliki strah od njih.

Meksički karteli

Što se tiče meksičkkih kartela, Hezbolah je savršen partner bilo kojoj grupi koja je u sukobu sa svojom vladom, jer Hezbolah ne samo da je pobunjenička organizacija koja je vješta u asimetričnom i uličnom ratovanju zahvaljujući rigoroznim obukama  u kampovima Kuds korpusa, nego posjeduje vještine i iskustvo s drugim oblicima pobunjeničkog djelovanja, što uključuje obuku snajperista za ubistva, poznavanje osnova obavještajnih sisitema, metode uspostavljanja sigurne komunikacije, i još mnogo toga.

Otkako se na tamošnjoj sceni pojavio Hezbolah, sa stručnjacima za bombe unutar svojih redova, sa zavidnim znanjem u izradi i postavljanju eksplozivnih sredstava, ne čudi da je korištenje takvih tehnika u bombaškim napadima u naglom uspon na ulicama Meksika.

No, ono zbog čega je Hezbolah toliko privlačan narko-bandama, jest činjenica da su njegove tehnike dobro isprobane u ratovima u Libanonu protiv izraelske vojske, a odnedavno i u borbenim zonama kao što su Sirija, Irak i Jemen.

Dakle, s obzirom da je Hezbolah vrlo iskusan i vješt u ratovanju i donošenju terora na ulice, za meksičke narko-kartele on je veoma poželjan saveznik.

Kako prethodne meksičke vlade nisu uspjele uspostaviti kontrolu nad situacijom koju su na meksičkim ulicama kreirali narko-karteli, nasilje je rapidno eskaliralo, a sa stupanjem na scenu Hezbolaha koji narko-bande uvježbava tehnikama ratovanja u dobro opremljenim kampovima za obuku,cijela situacija postaje još gora. Granice Amerike jesu u opasnosti, ali nema tog zida koji će zaštititi zemlju od uspavanih ćelija koje su već uspostavljene na njenom tlu, kad Iran jednom odluči da ih aktivira.

Autor: Tony Duheaume/Saff.ba

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *