Grabar-Kitarović: BiH, Srbija i Hrvatska moraju ojačati vojnu saradnju

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je u utorak iz Mostara kako je iznimno bitno da Hrvatska, BiH i Srbija osnaže svoju sigurnosnu suradnju, ali i transparentniju vojnu saradnju koja je danas, kako je kazala, gotovo nepostojeća.

“IZNIMNO JE BITNO DA TRI ZEMLJE KAKO BILATERALNO TAKO I TRILATERALNOOSNAŽE SURADNJU U PODRUČJU SIGURNOSTI IZMEĐU SVOJIH OBAVJEŠTAJNIH AGENCIJA I POLICIJE, S OBZIROM NA MNOGE PROBLEME KRIMINALNE PRIRODE,ALI I SVAKODNEVNOG POJAČANOG PRITISKA ILEGALNIH MIGRACIJA”, IZJAVILA JE HRVATSKA PREDSJEDNICA NOVINARIMA NAKON TRILATERALNOG SASTANKA S PREDSJEDAVAJUĆIM I ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH DRAGANOM ČOVIĆEM, BAKIROM IZETBEGOVIĆEM I MLADENOM IVANIĆEM TE PREDSJEDNIKOM SRBIJE ALEKSANDROM VUČIĆEM.

Naglasila je kako bi i transparentnija vojna saradnja pridonijela daljnjoj uspostavi povjerenja i saradnje između tri zemlje jer je, prema njenim riječima, vojna suradnja Hrvatske, BiH i Srbije danas gotovo nepostojeća, osim zajedničkog sudjelovanja u nekim međunarodnim vojnim vježbama.

“Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina nemaju neke posebne vidove vojne suradnje. Na hrvatskom vojnom učilištu školuju se časnici iz BiH i Srbije i mi ćemo s tim programom nastaviti, ali smatram da je upravo područje sigurnosti, kao jedno od područja gdje se javljaju nove sigurnosne ugroze koje su jednake za sve naše zemlje, područje u kojem bismo trebali osnažiti saradnju između relevantnih institucija”, zaključila je hrvatska predsjednica Grabar- Kitarović.

Pored ovog Grabar-Kitarović je kazala kako je u Mostaru ohrabrila članove Predsjedništva bIH da što prije postignu dogovor i pokažu da su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja koja su iznimno bitna za ovu državu, posebno kada je riječ o Izbornom zakonu.

“Mislim da je u konačnici najgora moguća opcija da međunarodna zajednica nameće BiH rješenja”m istaknula je Grabar- Kitarović, dodavši kako je najbolji put BiH, put prema EU.

Prema njenim riječima, Hrvatska je, kao potpisnica Washingtonskog sporazuma i jamac provedbe Daytonskog sporazuma, obvezna pozorno pratiti procese u BiH.

“DRŽIMO DA PROMJENE IZBORNOG ZAKONA, U SKLADU SA USTAVNIM ODLUKAMA USTAVNOG SUDA BIH I S ODLUKAMA MEĐUNARODNIH TIJELA KAO ŠTO JE PRESUDA SEJDIĆ-FINCI, JESU NUŽNE KAKO BI SE OSIGURALA ONA DAYTONSKA NAČELA BEZ IKAKVOG MIJEŠANJA U UNUTARNJE STVARI “, ISTAKNULA JE GRABAR – KITAROVIĆ PONOVIVŠI KAKO REPUBLIKA HRVATSKA DOISTA ZASTUPA TA TEMELJNA DAYTONSKA NAČELA, A NE POJEDINA RJEŠENJA TE DA JE NA ČELNICIMA BIH PREUZETI ODGOVORNOST ZA OSIGURANJE NJEZINE BOLJE BUDUĆNOSTI.

(saznajemo.net)
  
Loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *