Ferguson: NATO će u Varšavi dati BiH pozitivan signal

Vrata NATO-a otvorena su za Bosnu i Hercegovinu, poručio je u razgovoru za “Avaz” britanski ambasador u našoj državi Edward Ferguson, ocijenivši i dalje dobre izglede BiH za članstvo u najjačem vojno-političkom savezu na svijetu.

– Tokom posjeta Glavnom štabu NATO-a u Briselu mogao sam vidjeti da postoji ogromna količina otvorenosti i dobre volje prema BiH. Pozdravljamo činjenicu da je država počela registraciju vojne imovine, za upotrebu vaših Oružanih snaga, jer je ovo jedini preostali preduvjet za otključavanje Akcionog plana za članstvo (MAP), s tim da na ovom polju ima još posla – kazao je Ferguson.

U isto vrijeme, kazao je on, važno je naglasiti da NATO interesira mnogo više od vojne imovine.

– Želimo, također, vidjeti da Predsjedništvo BiH usvoji dugo očekivani Pregled odbrane, jer bi to stvorilo odličan okvir unutar kojeg bismo mogli unaprijediti našu suradnju. Prema tome, mislim da možemo biti sigurni da će NATO nastaviti da šalje pozitivne signale BiH na samitu u Varšavi i da će nastaviti da investira u razvoj modernih Oružanih snaga (OS) BiH, koje mogu imati važnu ulogu u održavanju sigurnosti građana – istaknuo je Ferguson.

Britanski ambasador je ocijenio da u BiH postoji osnovni konsenzus da su evropske integracije jedina ozbiljna opcija za budućnost države.

– Mislim da postoji opće shvatanje da se ova zemlja suočava s ozbiljnijim ekonomskim i socijalnim izazovima te da postoji hitna potreba za reformama. Ono što nama, kao posmatračima, još nije jasno jeste da li su političari iz svih stranaka zaista spremni da ostave po strani stare političke razmirice i da, umjesto toga, rade na pitanjima koja su najvažnija građanima BiH – rekao je ambasador Velike Britanije u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *