Evropa se divi tuzlanskim doktorima: Na UKC-u Tuzla pobjeđuju rak za 20 minuta

Naslov “Ljekari rak jetre liječe bez operacije za 20 minuta” bismo u današnjim vremenima mogli staviti u rubriku “Vjerovali ili ne”. Međutim, kada kao prefiks tome dodamo “Na UKC-u Tuzla…” tada stvari postanu jasnije.

Još jedan nevjerovatan doprinos medicini dali su tuzlanski doktori koji na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izvode novu metodu tretmana tumora jetre koji, kod određenih pacijenata, bez operativnog zahvata mogu odstraniti za manje od 30 minuta, piše Nezavisni.ba.

Za ovo otkriće zaslužna je nekolicina stručnjaka sa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, koji su po prvi puta prije nekoliko dana, u Bosni i Hercegovini, izveli i u rutinsku praksu stavili novu metodu za tretman tumora jetre. Važno je spomenuti kako se ovaj tretman realizuje bez izvođenja operativnog zahvata.

Riječ je o tzv. etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola. Nakon ovakve vrste tretmana, dolazi do odumiranja stanica tumora, te manjeg dijela zdravog tkiva, koje se nalazilo oko tumora. Ovim zahvatom, tumor biva potpuno uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom.

Ova vrsta zahvata, traje svega dvadesetak minuta, dok pacijent već narednog dana može ići kući. Također, dobra stvar ovog zahvata je i to da se može ponavljati sve dok se tumor u potpunosti ne odstrani, potvrđuju iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

nermin-salkic

Prema riječima profesora Nermina Salkića, ova vrsta metode, koju je moguće primijeniti samo na određenu grupu pacijenata, omogućava potpuni oporavak ili značajan produžetak života pacijenta za nekoliko godina.

Do sada je bila praksa da mnogi pacijenti, koji su imali tumore ili metastazu jetre, nisu bili pogodni za operativni tretman u Bosni i Hercegovini, pa su morali ići van granice.

U timu koji je napravio ovu proceduru učestvovali su akademik prof.dr.sc. Enver Zerem, prof.dr.sc. Nermin Salkić, te dipl. med. sestra Bahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković iz Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su sa Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju učestvovali dr. Halid Mahmutović, dr Dženita Mešić Ahmetašević, te med. tehničar Adis Kavgić, svi zaposleni u UKC Tuzla.

(Bportal.ba/Nezavisni.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *