Dragan Čavić: Dan Republike Srpske su okačili mačku o rep

Po običaju jedna improvizacija i neznanje Vlade RS-a, nesposobnost da nađu rješenje između odluke Ustavnog suda i referenduma koji je održan, rekao je Čavić

Oni koji su govorili na sjednici Narodne skupštine da “ovi iz Sarajeva mogu okačiti odluku Ustavnog suda mačku o rep” na kraju su evoluirali da su okačili Dan Republike Srpske mačku o rep, rekao je Dragan Čavić, zastupnik NDP-a nakon što je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Prijedlog zakona o Danu RS-a.

-Po običaju jedna improvizacija i neznanje Vlade RS-a, nesposobnost da nađu rješenje između odluke Ustavnog suda i referenduma koji je održan, rekao je Čavić.

Rekao je da Zakon ima samo četiri člana i da manji zakon nije vidio u svojoj karijeri dugoj više od dvije decenije, a to je “navodno najveće političko postignuće RS-a od Dejtona do danas, kako kažu ljudi iz vladajuće koalicije”.

-Za mene je još šokantnije da mi je uskraćeno pravo da tog dana u skladu sa tekstom ovog zakona mogu da izrazim svoja vjerska osjećanja u crkvi, rekao je Čavić i dodao da bi se to izbjeglo amandmanom koji je predložio, piše Anadolija.

On je naglasio da umjesto da nađu rješenje koje odgovara referendumskom pitanju dobili su rješenje u kome Vlada donosi odluku svake godine o Danu Republike Srpske, a i ne mora da je donese.

-Time je ispunjena odluka Ustavnog suda BiH više nego što je očekivano. Zato što se oni koji su ovo predlagali, prije svega strukture SNSD-a, boje sankcija, jer im je zaprijećeno da će biti na listama SAD i EU ako donesu zakon koji ne znači provođenje odluke Ustavnog suda. Zastupnici NDP-a zbog svega toga nisu se izjasnili prilikom glasanja o Prijedlogu zakona, dok su zastupnici također opozicionog SDS-a podržali donošenje ovakvog zakona, kazao je.

Sonja Karadžić-Jovićević, zastupnica SDS-a, rekla je da je ova stranka glasala za ovakvo rješenje, iako nije po njihovom ukusu jer ne može sebi da dozvoli da na ovakvom pitanju kažu ne – odnosno da su protiv. Istakla je da strahuje da se ide prema gašenju RS-a preko njenog imena do teritorije, jer je danas ukinut 9. januar “onakav kakvog znamo”.

(Faktor.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *