DODIK: Žao mi je što je Ferhadija srušena, drago mi je što je obnovljena

Predsjednik RS Milorad Dodik potvrdio je za “Dnevni avaz” da će doći na otvaranje Ferhat-pašine džamije koje će biti održano 7. maja u Banjoj Luci. Banjalučko muftijstvo pozvalo je sve visoke zvaničnike u BiH, a Dodik je jedan od prvih koji su potvrdili svoj dolazak na otvaranje Ferhadije.

Bez politizacije

Dodik je za “Avaz” rekao da je to važan dan za Banju Luku i za RS. On je istakao da će svi koji taj dan dođu u Banju Luku biti sigurni i da nema razloga za brigu i paniku.

– Otvaranje Ferhadije bez sumnje je važan dan za sve nas. Ferhat-pašina džamija je vrijedan spomenik. To je spomenik nulte kategorije, što znači da spada u najvrednije spomenike koje ova zemlja ima. Žao mi je što je srušena, ali mi je drago što je obnovljena – kazao je Dodik.

On je istakao da će Banja Luka 7. maja pokazati svoje pravo lice i da će sigurnosne mjere biti na najvišem nivou. Dodik tvrdi da ništa ne može poći neželjenim tokom.

– Vlast u RS dala je određena sredstva za obnovu Ferhadije. Pomogli smo koliko smo mogli i o tome sam razgovarao s muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem. On me upoznao s planovima i zatražio pomoć. Vlada RS učinila je svoje, a i ja sam kao predsjednik poslao određene poklone. Otvaranje Ferhadije je događaj koji ne smije biti ispolitizovan – rekao je Dodik.

Brojni gosti

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić kazao je da, osim Dodika, očekuje i ostale najviše dužnosnike iz BiH; Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Denisa Zvizdića, Mladena Ivanića, Željku Cvijanović, Fadila Novalića… Još se ne zna u kojem će sastavu doći delegacija iz Turske.

– Nakon otvaranja Ferhadije krenut ćemo i u obnovu Arnaudije. I tu očekujemo veliku pomoć Turske, jer je to svakako spomenik koji je podignut u vrijeme kada su bili na ovim prostorima. Jedan od potpisnika Ferhat-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan-efendija, podigao je 1595. godine lijepu monumentalnu kupolnu džamiju i ona sada treba biti obnovljena – kazao je Kozlić.

Izvor : Avaz.ba

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *