Dodik: Sastanak s Izetbegovićem samo na institucionalnom nivou

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će se sastati sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na institucionalnom nivou.

“Razgovor u okviru Predsjedništva i na nivou institucije predsjednika Republike nikada nije problem, ali mislim da to u Sarajevu uvijek pogrešno razumiju i pokušavaju da pobjegnu od toga da daju neki značaj Republici Srpskoj”, rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Predsjednik RS-a za RTRS kaže da je njegova ustavna dužnost da se sastane sa svima i razgovara o svim tim temama.

“Ako je sastanak modificiran i kreiran na taj način, apsolutno nije nikakav problem”, rekao je Dodik.

On je dodao da ne želi da doprinese dodatnim spekulacijama u vezi sa zajedničkim nivoom vlasti u BiH.

“Ne želimo da se to zloupotrebljava od onih koji su danas u zajedničkim institucijama iz Republike Srpske i da se poziva kao opravdanje za još lošije djelovanje na nivou Sarajeva, što možda i jeste cilj samog Izetbegovića i SDA. On je bošnjački, kao što je Čović hrvatski, a Ivanić srpski član Predsjedništva BiH. Oni su institucija tek kada djeluju kao trojica, a ne kao jedan, ili ako djeluju kao jedan moraju imati ovlašćenje drugih”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nema nikakve zajedničke međunarodne prijatelje sa Bakirom Izetbegovićem, koji tako tvrdi.

Na pitanje zašto je politika na nivou BiH na niskim granama, Dodik je ocijenio da je BiH nenormalna i od početka nakaradno postavljena zemlja, vjerovatno kao želja za kasnijom prevarom koja je trebalo da kao stabilizuje ili napravi Bosnu kao zemlju jednog naroda.

“To ne može da prođe i neće nikada da prođe. U tom pogledu BiH nikada unutra nije imala svoj bazični konsenzus ni oko čega. Često pominjem priču da BiH ima samo tri zajednička datuma koji se obilježavaju kao praznici – Nova godina, Dan pobjede i 1. maj”, rekao je Dodik.

On je upozorio da BiH u kontinuitetu pokazuje prekomjernu prisutnost međunarodnog intervencionizma, te da je davno prepoznao da je taj intervencionizam u BiH uvijek na štetu Srpske.

Predsjednik RS-a je posebno kritikovao odnos opozicije u RS-u prema patrijarhu Irineju, što, kako je istakao, pokazuje njihova mala mišljenja, duše i karaktere.

(oslobodjenje.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *