Da li će reagirati bošnjački i hrvatski lideri:Preko Zakona o šumama RS može proglasiti nezavisnost

Ukoliko se pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine hitno ne ospori ustavnost Zakona o šumama u Republici Srpskoj, ovaj bh. enitet će imati potpuni kapacitet da proglasi nezavisnost.

-Bit će to kraj započetog rata protiv Bosne i Hercegovine, upozorava u intervjuu za novinsku agenciju Patria Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu.

Vlasti u Republici Srpskoj usvojile su 2008. godine Zakon o šumama RS. Tim zakonom naloženo je da se šume Bosne i Hercegovine, a koje se nalaze na području Republike Srpske, knjiže kao vlasništvo Republike Srpske, a ne kao šume u vlasništvu države. Praktično, Zakonom o šumama RS prestao je kontinuitet Bosne i Hercegovine. Razgrađuje se državna imovina.

Niko od bošnjačkih predstavnika iz tog perioda nije reagirao na donošenje ovakvog zakona, iako je on grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. To otvara mnoge sumnje.

-Dejton kaže da je BiH integralna i suverena država. Ali, sa rješenjima kakve imamo u RS, BiH prestaje biti integralna cjelina. Međuentitetske linije postaju tvrde zemljišno-knjižne granice – kaže Cero.

Republika Srpske Zakonom o šumama dobila je teritorijalni integritet, nalik državi. U RS imaju izvršnu vlast, imaju zakonodavstvo, imaju državljanstvo… nije im potrebno još mnogo toga da mogu proglasiti nezavisnost od Bosne i Hercegovine.

– Usvajanjem Zakona o šumama RS, iako je to grubo kršenje Dejtona, tamošnje vlasti žele dobiti i vlasništvo nad teritorijom. To znači da će RS doći u poziciju gdje su samo četvrtinu koraka do odcjepljenja. Nema teritorije u svijetu koja ima kapacitet da se odcjepi, a da joj se to ne dozvoli – upozorava Cero.

-Manji kapacitet je imalo Kasovo kada je proglasilo nezavisnost od Srbije. I BiH je imala manji kapacitet kada se odcjepila od Jugoslavije, a opet je međunarodno priznata zemlja – podjeća Cero.

Ovaj stručnjak za državnu imovinu podsjeća da još nije kasno za apelaciju. Pravo na apelaciju ne zastarjeva.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH na Zakon o šumama u RS može podnijeti član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine BiH. Apelaciju može podnijeti i jedna četvrtina članova delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine BiH ili jedna četvrtina bilo kojeg doma zakonodavnog organa entiteta, piše Patria.

(Vijesti.ba / NAP)

(klikni na reklamu)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *