Cavusoglu: Neizručenje Gulena i podrška PYD-u bacaju u sjenu odnose Turske i SAD-a

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je tokom sastanka sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a Herbertom McMasterom podsjetio na podršku Washingtona…

terorističkoj organizaciji PYD, ogranku terorističke organizacije PKK u Siriji, naglasivši da se ne bi trebala dati podrška terorističkoj organizaciji samo zato što se bori protiv druge terorističke organizacije.

“Ne može se dati legitimitet terorističkoj organizaciji samo zato što ratuje protiv ISIS-a”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je kako neizručenje vođe terorističke organizacije FETO Fetulaha Gulena Turskoj i podrška SAD-a PYD-u bacaju u sjenu odnose Turske i SAD-a, naglasivši kako je ove probleme potrebno riješavati što prije.

Podsjetimo, Cavusoglu je ranije danas tokom sastanka s američkim ministrom pravosuđa Jeffom Sessionsom u Washingtonu tražio privremeno hapšenje lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena i njegovo izručenje Turskoj.

Cavusoglu je tom prilikom američkoj administraciji dostavio dokumentaciju u kojoj navodno postoje novi dokazi u vezi s ovim slučajem.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Turske vlasti zatražile su 2. februara prošle godine od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje “zelenog kartona” Fetullahu Gulenu, vođi FETO-a. Njemu je ranije po osnovu “davanja lažnog iskaza” poništen turski pasoš. Nakon julskog pokušaja vojnog udara, Turska je od SAD-a i formalno zatražila privremeno hapšenje i izručenje Gulena, prenosi Anadolija.

oslobodjenje.ba

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *