BRUKA NEVIĐENA U HAGU: Kažu da su džamije rušili…

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak odbrane Dragić Gojković kazao je da su desetine džamija tokom rata u BiH srušene u borbama ili kada Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila u blizini.
Gojković je tvrdio da je deset džamija uništeno u borbama, a 84 na područjima koja je VRS već bila napustila, pretežno u ljeto 1992. godine, javlja BIRN.

– To je bila klasična stihija, nekontrolisana – rekao je Gojković, dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Arthur Traldi.Mladiću, nekadašnjem komandantu VRS-a, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, progone nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uništavanje vjerskih i kulturnih objekata Bošnjaka i Hrvata, bilo je, po optužnici protiv Mladića, dio progona nesrpskog stanovništva širom BiH.

Vještak odbrane, međutim, nije mogao da nabroji koji su pojedinačni vjerski objekti kada i pod kojim okolnostima srušeni, iako su ga tužilac i sudije više puta na to pozivali.

Odgovor koji je ponavljao bio je da je svoj zaključak izveo na osnovu podataka koje je o srušenim džamijama pronašao u izvještaju vještaka Haškog tužilaštva Andrasa Riedlmayera.

Pošto mu je zastupnik optužbe pokazao dokumente same VRS po kojima je u vrijeme rušenja džamija provodila akcije širom Bosanske krajine, Gojković je sugerisao da je ta vojska tada imala ”druge prioritete”, poput probijanja Posavskog koridora.

– Dijelovi jedinica bili su tamo cijelog rata. u bazama, ali je to područje bilo slobodno, nije bilo muslimana, i šta će vojska onda tamo, po tim selima. Tamo su bile grupe divljaka, koje su radile to što su radile. E, sad, da li su nosili uniforme, ja o tome ne mogu da pričam – rekao je Gojković koji je počeo sa svjedočenjem u ponedjeljak, 10. augusta.

On je ostao pri iskazu da ”organizovanog” uništavanja nije bilo, uz sugestiju da su civilne vlasti i policija bili odgovorni za područja koja je VRS prethodno ”oslobodila”.

Kao dokaz da su džamije rušene po naređenju s vojnog i političkog vrha Republike Srpske, tužilac Traldi citirao je izjavu optuženog Mladića da se ne može dozvoliti da i dalje stoji džamija sa dva minareta u Tešnju.

– Ne znam za to niti me interesuje – odgovorio je Gojković.

Piše: Faktor.ba

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *