Baždarević za Avaz.ba: Džeko je svima pokazao kolika je klasa

Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević nalazi se na slatkim mukama kada je u pitanju forma naših najboljih nogometaša, koji u proteklih nekoliko sedmica žare i pale na evropskim travnjacima u svojim klubovima.

Slatke muke

Posebno je kako sam kaže sretan što je Džeko pokazao svima kolika je klasa i koliko je mentalno jak.

– Džeko je što se mene tiče i prošlu sezonu odigrao jako dobro, ali nije bilo golova. Za jednog napadača to je odmah slika bez boje. Ipak ove sezone je to mnogo bolje. U prvih 10 utakmica, postigao je 10 golova u Italiji, a svi znamo kako je to teško u ligi kao što je Serija A, biti prvi strijelac u takvom prvenstvu za mene nije iznenađenje. Rekao sam ranije da je on bio odlučan da ove sezone igra bolje. Došao je iz jedne zemlje u drugu, morao je da prođe i period adaptacije, promjena trenera, povreda. Sve je to utjecalo na njega, ali nikad nisam sumnjao u njegove igračke kvalitete, jer gdje god je igrao on je potvrđivao o kakvom se igraču radi. Nakon svih kritika prošle sezone, pokazao je da je odličan strijelac, kolektivan igrač i odgovorio je na najbolji način. Vjerovao sam u njega i mislim da prošla sezona za Džeku nije bila toliko loša, ali je falilo golova – kazao je Baždarević za Avaz.ba.

Baždarević je posebno sretan igrama svih naših igrača koji u posljednje vrijeme igraju jako dobro. Kako je i naglasio potrebno je da ovaj momentum zadrže i prenesu u reprezentativni dres u susretu protiv Grčke.

– Ne trebamo pričati samo o igračima koji postižu golove. Mislim to je dobro, ali svi u globalu trebamo imati istu želju. Nama je najvažnije da tu istu formu prenesemo u reprezentaciju. Danas je najteže dati i namjestiti gol, ali istovremeno bitno je da igrači sredine terena, tzv. radnici igraju svoju ulogu. Svi moramo biti na istom nivou kao sada u utakmici protiv Grčke, za koju znamo da je izuzetno važna – kazao je Baždarević.

Grčka je samo jedna stepenica

Na našu pitanje da li je utakmica protiv Grčke odlučujuća, selektor Baždarević se nije složio i kazao da je svaka utakmica podjednako važna.

– Ovo je jedan mini šampionat. Utakmica sa Kiprom nam je bila izuzetno važna nakon svega što se desilo u susretu protiv Belgije. Odlučujuća je svaka utakmica. Ovo je samo jedna stepenica, kojom možemo okrenuti kvalifikacije u našu korist i čak se ponovo vratiti u borbu za prvo mjesto u što ja vjerujem. Ne treba od susreta protiv Grčke praviti neku “odlučujuću”, ali da je važna, to svakako jest. Grčka u posljednje vrijeme igra odlično i bit će nam vrlo teško, ali nadam se da će i naši igrači sa ovom sada formom pokazati da imamo kvalitet – kazao je Baždarević.

Belgiji smo pobjedu dali

Selektor se posebno osvrnuo i na težak poraz koji smo doživjeli u drugom kolu protiv Belgije i kazao da smo mi belgijancima “dali” pobjedu.

– Mi nismo protiv Belgije izgubili utakmicu. Mi smo je dali – kazao je Baždarević.

Izvor : Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *