Assadove snage prošle godine bacile 13.000 barel-bombi na stanovnike Damaska, Halepa, Hame, Idliba, Dere i Homsa

Sirijska Vlada Bashara al-Assada tokom prošle godine upotrijebila je približno 13.000 razornih barel-bombi.

Prema obimnom izvještaju Sirijske mreže za ljudska prava, u napadima barel-bombama ubijeno je 635 civila, među kojima su bili i žene i djeca.

“Sirijski je režim 2016. godine u napadima koje je izršio upotrijebio 12.958 barel-bombi. U tim napadima poginulo je 635 civila, uključujući 166 djece i 86 žena”, navodi se u izvještaju te organizacije.

Dodaje se kako je najveći broj napada barel-bombama izveden u okolnim dijelovima Damaska, Halepu, Hami, Idlibu, Deri i Homsu.

U izvještaju se navodi kako je najviše napada barel-bombama izvedeno u novembru prošle godine, kada je Vlada Sirije upotrijebila ukupno 1.946 barel-bombi.

U napadima barel-bombama koje su izvršile sirijske snage pogođeno je 28 bolničkih, 23 vjerska, 12 obrazovnih i jedan kulturni objekat.

Dogovor o prekidu vatre između zaraćenih strana pod posredovanjem Turske i Rusije na snagu je stupio 30. decembra prošle godine.

Međutim, Vladine snage i njene pristalice prekršile su dogovor više puta, piše Anadolija.

Barel-bombe su burad napunjena eksplozivom koja imaju razarajuće djelovanje, a prema međunarodnom pravu nisu dozvoljene.

Izvor : Saff.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *