Aleksandar Vučić zaprijetio Srbima sa Kosova da moraju povući odluke koje su donijeli bez odobrenja Beograda

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo  Marko Đurić rekao je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavnicima Srba sa Kosova dao rok do 31. decembra da povuku sve štetne odluke ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije.

Nakon sastanka premijera sa predstavnicima Srba sa Kosova  u zgradi Vlade Srbije u Beogradu, Đurić je novinarima rekao da je Vučić jasno poručio da sve njihove odluke moraju biti jedinstvene.

– Oni koji su samostalno i bez Vlade Srbije donijeli političke odluke o smjeni Ljubomira Marića moraju da do 31. decembra povuku svoje štetne odluke da bi se sačuvalo jedinstveno djelovanje Srba, ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije na Kosovu  – kaže Đurić.

Đurić je naveo da Mirjana Јevtić, koja je umjesto Marića postavljena na mjesto ministra u privremenoj kosvoskoj vladi, treba da se povuče.

– Sve odluke Srba na Kosovu treba da budu donesene na jedinstven način, dogovorom, ne svađama, nego konsenzusom – istakao je Đurić.

Na pitanje da li će predstavnici Srpske liste poslušati zahtjev premijera, Đurić je odgovorio da će se to vidjeti do 31. decembra i dodao da su na sastanku bili poslanici Srpske liste, srpski predstavnici u vladi u Prištini i gradonačelnici, ali ne i ministar Јevtić.

On je naveo da Vučić namjerava da za Badnji dan ili na Božić posjeti srpski narod na Kosovu.

Đurić je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o formiranju zajednice srpskih opština.

On je najavio da će srpski predstavnici, ukoliko narednih nekoliko nedjelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju zajednice srpskih opština, počev od Sretenja, 15. februara 2017. godine, sami uspostavljati zajednicu na Kosovu.

– Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko sedmica ne bude konkretnih koraka ka stvaranju zajednice srpskih opština, srpski predstavnici će u dogovoru sa svojom državom početi od Sretenja 2017. sami da uspostavljaju zajednicu – poručio je Đurić.

(Saff.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *