Abadi: Irak neće učestvovati u tenzijama između SAD-a i Irana

Nakon telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom kojeg je bilo riječli i o američko-iranskim tenzijama, irački premijer Haider Abadi izjavio je da Irak neće učestvovati ni u kakvim regionalnim ili internacionalnim konfliktima, javila je danas iračka državna televizija.

Ihsan Al-Shamari, politički analitičar blizak Abadiju, kazao je kako je Abadi u navedenoj izjavi prvenstveno mislio na trenutne američko-iranske tenzije.

Iran ima vrlo tijesne veze sa vladajućom šiijskom elitom u Iraku, dok Washington toj eliti pruža veoma važnu vojnu pomoć u borbi protiv IDIŠ-a.

“Irak je snažno opredjeljen da čuva svoje nacionalne interese i ne nema želju da bude dio bilo kakvih regionalnih ili internacionalnih konflikata koji mogu imati katastrofalne posljedice za regiju i Irak.”, izjavio je Abadi, prenosi državna televizija.

Bijela kuća objavila je jučer da su Abadi i Trump u njihovom prvom telefonskom razgovoru nakon što je Donald Trump stupio na dužnost predsjednika SAD-a, razgovarali o prijetnji koju Iran predstavlja za regiju. Abadijev ured je, također, objavio da je vođen razgovor između dvojice zvaničnika ne spominjući da je Iran bio tema.

Više od 5.000 američkih vojnika nalazi se u Iraku i pružaju podršku iračkim snagama u borbi protiv IDIŠ-a, kako iz zraka tako i na tlu, naročito u bitki za Mosul. Naoružavanjem i obučavanjem šiijskih ekstremističkih milicija okupljenih u koaliciji nazvanoj Hašd ili Snage narodne mobilizacije, Iran je sebi osigurao ključnu ulogu u borbi protiv IDIŠ-a i utjecaj na politička zbivanja u Iraku.

Izvor : Saff.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *