21. stoljeće stiglo i na groblje: Slovenci predstavili elektronski nadgrobni spomenik – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/288345/21-stoljece-stiglo-i-na-groblje-slovenci-predstavili-elektronski-nadgrobni-spomenik#sthash.muCk453K.dpuf

Trend postavljanja elektronskih nadgrobnih spomenika počeo je nedavno u Mariboru. Takav spomenik bez PDV-a košta 3.000 eura. Tamošnje pogrebno preduzeće objavilo je da je, nakon što je predstavljen prototip, primilo već 50 narudžbi.

Solarna baterija 

Tako je 21. stoljeće stiglo i do groblja Pobrežje, gdje su na licu mjesta objasnili kako radi ovakav spomenik. Energiju crpi iz solarne baterije, a na ekranu su prikazani osnovni podaci o umrlome. Postoji mogućnost i da se, putem senzora koji prate kretnje i oči, dođe i do drugih podataka. Pa je uz tekst o pokojniku moguće pogledati videozapise i fotografije.

Autori ideje smatraju da će njihov proizvod pronaći mjesto na tržištu Evrope i Sjeverne Amerike, prenijela je slovenska televizija.

Ismet Salihović, voditelj Odjela za obnovljive izvore energije Centra za razvoj i podršku BiH, napominje da nema velike potrošnje na samom uređaju i da ugrađeni fotonaponski sistem treba biti od amorfnog silicijskog panela, neosjetljivog na oblačno vrijeme.

– To je nešto kao na solarnom digitronu. Nije polikristalni ni monokristalni. Oni su jeftiniji, ali imaju manju efikasnost. Taj panelčić mogao bi koštati do 100 KM. Za panel je potreban regulator da bi se displej mogao napajati, a njegova cijena bila bi do 150 KM, i neki akumulator namijenjen za solarne sisteme bio bi i najskuplji, on je 350 do 400 KM. To i vanjski vodovi su osnovni, ostalo sve još može koštati oko 100 KM –  pojasnio je Salihović.

On ističe da je cijena od 3.000 eura previsoka i da jedan takav spomenik ne bi trebao koštati više od polovine tog iznosa.

I Harun Šiljak, docent na Odsjeku za elektrotehniku na Internacionalnom univerzitetu „Burch“, također se čudi visokoj cijeni. Ali, on ističe da ni materijal ni rad na tradicionalnom spomeniku ne vrijede onoliko koliko se naplaćuju.

Visoka cijena 

– Cijena je preuveličana. Takav proizvod na tržištu bi trebao imati barem dva-tri puta nižu cijenu. Moraju se kombinirati klasični spomenik i digitalna oprema. Kada govorimo o opremi, displej, solarni panel i elektronika zajedno s mikrokontrolerom mogu koštati od 500 do 1.000 KM – kaže Šiljak.

Dodaje da je sva tehnologija već postojala, samo se neko dosjetio i primijenio je.

Ekstravagantno i originalno

– Kada govorimo o spomenicima iz Maribora, očito je da su se proizvođači posvetili poslu. Imaju kombinaciju kamenorezačke i moderne tehnologije. Naravno da do kvara može doći, bude toga i na standardnim spomenicima. Uglavnom, mislim da je malo ekstravagantno, ali s tehničke strane je interesantno i originalno – pojašnjava Šiljak.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/288345/21-stoljece-stiglo-i-na-groblje-slovenci-predstavili-elektronski-nadgrobni-spomenik#sthash.muCk453K.dpuf

Avaz.ba

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *