Pogledajte sukob policije i boraca u centru Sarajeva na protestima (VIDEO)

Nekoliko stotina demobilisanih boraca blokiralo je glavnu saobraćajnicu u Sarajevu, tačnije Obalu Kulina bana, nakon čega je došlo do incidenta sa policijom.
13:41 – Saobraćaj u ulici Obala Kulina bana se polako normalizuje.

13:36 – Borci su podijeljeni u tri grupe. Jedna je kod zgrade Parlamenta FBiH, druga grupa je kod mosta na Čobaniji, a treća grupa, sa kojom je policija i došla u sukob se trenutno kreće od Vijećnice prema Skenderiji glavnom ulicom.

13:34 – Navodno je 30 bivših boraca povrijeđeno.

13:31 – Policija razgovara s bivšim borcima te ih pokušava smiriti. Na pitanje policiji zašto su koristili silu, odgovorili su da su pojedini borci posjedovali metalne šipke.

13:23 – Policija je borce s glavne ulice pomjerila na trotoar i trenutno se nalaze na mostu Čobanija. Ipak saobraćaj ulicom Kulina bana još uvijek nije u funkciji.

13:18 – Nakon što je policija iskoristila suzavac nekoliko boraca je zatražilo pomoć, nakon što im je pozlilo. Na terenu su dvije ekipe hitne pomoći.

13:16 – Kako javljaju reporteri portala Klix.ba policija je ponovo upotrijebila suzavac.

13:15 – Nekoliko boraca je povrijeđeno, a na terenu je i Hitna pomoć.

Blokirana ulica Kulina bana na Skenderiji (Foto: K. S./Klix.ba)

Prvobitno je bila blokirana saobraćajnice pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, da bi potom krenuli u šetnju drugom stranom Miljacke i blokirali Obalu Kulina bana. Tu je došlo do incidenta između demobilisanih boraca i policije, u kojem je policija koristila suzavac.

Bivši borci pozivaju i građane da im se pridruže. Trenutno nije poznato šta je krajnji cilj boraca. Kolona koju obezbjeđuje policija kreće se prema Baščaršiji te je glavna saobraćajnica zatvorena za vozila i tramvaje.

Saobraćaj se na Skenderiji preusmjerava prema Titovoj ulici.

Podsjećamo, danas je istekao rok koji su borci dali predstavnicima vlasti da zakažu hitnu sjednicu oba Doma Parlamenta FBiH, gdje će se razmatrati samo jedna tačka dnevnog reda – Usaglašavanje amandmana na Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica.

Related posts

Leave a Comment