Izetbegović pozvao na strpljenje još osam godina: Cilj je novih 150 hiljada radnih mjesta

“Bitno je da se ovako okupljamo, naročito kada neki odlaze. Bio sam jučer s prijateljima sa Zapada. Imali smo dug sastanak i rezultat tog sastanka je jedan dogovor da ovaj posao koji traje 28 godina u slijedećih od osam do deset godina završimo uz njihovu pomoć”, kazao je na početku obraćanja Izetbegović.

Izetbegović je govorio o putu koji je SDA prošla u ovih 28 godina od osnivanja, o otvaranju reformskih procesa i svim poslovima koje su radili, a koje, kako je naglasio, druge stranke nisu uspjele i nisu se usudile da rade. Dodao je da je SDA uz sve otpore onih koji ovoj državi ne žele dobro napravila najveći iskorak i to, kako je naglasio, zahvaljujući načelnicima poput Senaida Memića, Semira Efendića, ali i viših nivoa vlasti.

“Sad se nalazimo u toj poziciji da nema više etapa u toj postdejtonskoj obnovi, ima samo posljednja faza. U sljedećih od osam do deset godina završit ćemo posao. BiH će biti članica Evropske unije, članica NATO-a, s izgrađenom infrastrukturom, jer imamo i zakone i planove i osigurali smo sredstva. Želimo brzu cestu do Krajine, autoput do Beograda. Želimo da se od Sarajeva do Goražda i Mostara putuje sat vremena, do Tuzle sat i po. Želim da za osam godina završimo posao i kažemo da je ovo jedna svijetla zemlja koja ima perspektivu. Taj cilj vidimo, vidimo tu zastavicu, to je 2026. godina, zapamtite tu godinu. Vi ćete zajedno s nama starijima za od osam do deset godina završiti taj posao i ići dalje, nastavit ćete raditi ono što mi sada radimo. Ostavit ćemo vam mirnu i perspektivnu zemlju. Standard ljudi ćemo dići za 50 posto. Kada se napravi sinergija masovne izgradnje infrastrukture, s investicijama”, naglasio je Izetbegović.

Obećao je Izetbegović i cilj da se nezaposlenost dovede ispod 15 posto, a da će broj zaposlenih biti povećan za 150 hiljada.“Kada sam rekao prije tri godine da moramo za 10 godina zaposliti 100.000 ljudi, neki su se time ismijavali. Danas, kad smo pola posla uradili, to više nije smiješno. Sada kažem, mi ćemo za slijedećih od osam do deset godina otvoriti 150.000 do 200.000 novih radnih mjesta i mi ćemo to ako Bog da i uraditi”, kazao je predsjednik SDA.

Related posts

Leave a Comment