Dodik: Ustavni sud je donio političku odluku, treba povući srpske sudije

“To nikada neće biti naši praznici. Ni minimalno povjerenje u Ustavni sud BiH više ne postoji. To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod. Argumentacija koju su upotrijebili u vezi sa našim praznikom (9. januar) sada ne važi u gotovo identičnoj situaciji kada oni imaju 1. mart koji vrijeđa Srbe”, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Dodik je ocijenio da u Republici Srpskoj nema niko ko će to prihvatiti. “Treba prestati bilo šta očekivati od tog suda, treba povući dvojicu srpskih sudija i učiniti to mjesto nelegitimnim, što treba raditi u narednom periodu”, istakao je predsjednik RS-a.

Na pitanje hoće li za tu inicijativu imati podršku drugih partija, van vladajuće koalicije, Dodik je istakao da je ovdje riječ o interesima RS-a i srpskog naroda i da “sve partije imaju pravo da se motivišu svojim razlozima za i protiv”.

Dodik je podsjetio da su u Ustavnom sudu BiH dominantna dva Bošnjaka i tri stranca.

“Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od suda koji je motivisan, ne ustavom ili zakonom, već isključivo političkim motivima muslimana u BiH”, naglasio je Dodik.

On je poručio da će RS nastaviti da obilježava 9. januar i da ne obilježava 1. mart, te da se “grdno vara” neko ako se sada ponaša slavodobitno.

Related posts

Leave a Comment