Index.hr: Turisti, ne vozite se skupim hrvatskim autocestama, koristite besplatne puteve

U zemlji kao što je Hrvatska kojoj je turizam najvažnija grana privrede, podizanje cijena autocesta ima dva efekta: hranjenje lopova koji žive na grbači poreznih obveznika i odbijanje turista koji, za razliku od lopova, zbilja doprinose cijeloj državi, poručuje Index.hr.

Konkretno, sama gradnja autocesta opterećena je nizom korupcijskih afera. Primjerice, tuneli su se bojali više puta, bez ikakve potrebe, a na to su utrošeni deseci miliona kuna.

Inicijativom “Ne damo naše autoceste”, građani su svojevremeno odlučili kako ne žele dati autoceste u ruke koncesionara, već ih zadržati u državnom vlasništvu. Tako je opterećenje teško milijarde kuna, koje se i dalje nastavlja povećavati, ostalo na leđima građana.

Jedan od razloga zbog kojih su Hrvatske autoceste toliko skupa i neučinkovita kompanija je i golemi broj ljudi zaposlenih po političkoj liniji. Novac koji odlazi na namirivanje njihovih plaća, dodatno siše novac poreznih obveznika.

Novi cjenovnik

Po novom cjenovniku koji se primjenjuje od 1. jula 2017., povećanje cestarine za 10% odnosi se na sljedeće dionice: A1 Zagreb-Dugopolje, A1 Zagreb-Karamatići (Ploče), A1 Zagreb-Karlovac, A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik), A4 Zagreb-Goričan, A3 Zagreb-Lipovac, A3-A5 Zagreb- Osijek, A11 Mraclin-Lekenik, Bregana, Tunel Sveti Ilija i Krčki most.

Jedna dionica ceste skuplja nego vožnja cijelu godinu u Evropi

Cijene su postale toliko bezobrazno visoke da su na pojedinim rutama više nego cijene godišnjih vinjeta u nekim evropskim zemljama.

Evropske zemlje prepoznaju potencijal koji donosi brzo i efikasno prometovanje pa su, shodno tome, prilagodili i cijene svojih cesta. U Rumunjskoj godišnja vinjeta iznosi 28 eura. U Švicarskoj, zemlji koja je sve samo ne jeftina, cijelu godinu možete se voziti autocestom za 37,42 eura.

U Bugarskoj cijena godišnje vožnje kroz cijelu zemlju iznosi 50 eura, baš kao i u Slovačkoj.

Samo radi usporedbe, cijena vožnje od Zagreba do Splita iznosi 26,81 eura. To znači da će nas vožnja od Zagreba do Splita i natrag koštati onoliko koliko Bugare i Slovake košta vožnja svim autocestama, kroz cijelu zemlju, tijekom cijele godine.

U Češkoj godišnja vinjeta iznosi 55,51 euro, dok godišnja vinjeta u Austriji stoji 86,40 eura.

Osim toga, nije zanemariva ni potrošnja goriva koja je znatno veća na autocesti.

Vožnju od Zagreba do Splita i natrag platit ćete koliko u Europi plate cijelu godinu

Poskupljenje cestarina opravdano je tvrdnjom da “hrvatski cestovni sektor karakterizira visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obveza”. U prijevodu – autoceste su u dugovima pa ćemo novac uzeti građanima i stranim turistima.

Alternativne rute i prirodne ljepote

Zbog toga smo za sve turiste izvukli alternativne rute na dionicama autocesta koje su poskupjele. Ako vam zatreba pravac kojim ćete dospjeti do željenog cilja, a ne želite to masno plaćati, ističu iz Indexa.hr.

Osim toga, vozeći besplatnim rutama koje vam nudimo, pruža vam se mogućnost da upoznate brojne hrvatske prirodne ljepote. Hrvatska ima osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. Vožnjom cestama do mora, između ostalih, možete posjetiti Plitvička jezera, Paklenicu ili Risnjak .

Klikom na malu kartu otvara se veća verzija s detaljima rute.

Najčešću rutu, Zagreb – Split, opisat ćemo detaljno.

Autocesta A1 Zagreb – Split

Zagreb - Split

Zagreb – Split

Umjesto da platite najmanje 200 kuna za vožnju od Lučkog do Dugopolja, na ruti duljine 379 kilometara izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

Preko ceste D1 vozit ćete otprilike 5 sati i 35 minuta. Duljina rute iznosi 357 kilometara.

U Zagrebu izađite na Jadransku aveniju. Zatim je slijedite 1,7 kilometara do Brezovičke ceste, Brezovičke ulice, Grančarske ulice, Ulice Kraljevečkih brega i Bregane Pisarovinske kako biste, nakon 24,3 kilometra, došli do Karlovačke ulice u Pisarovini.

Nakon toga, vozite od Donje Kupčine do Blatnice Pokupske 15, 2 kilometra. Nastavite do Cerovca Vukmanići još 17,9 kilometara. Na D1 vozite sljedećih 288 kilometara do izlaza za Split.

Autocesta A1 Zagreb – Dubrovnik

Zagreb - Dubrovnik

Zagreb – Dubrovnik

Umjesto da platite najmanje 256 kuna za vožnju od Lučkog do Karamatića, na ruti duljine 481 kilometar izaberite alternativnu rutu do Dubrovnika za 0 kuna.

Preko cesta D36, D1 i D8 vozit ćete otprilike 8 sati i 40 minuta. Duljina rute iznosi 559 kilometara.

U Zagrebu uđite na Jadransku aveniju.

Preko Bregane Pisarovinske uđite na cestu D36. S nje ćete doći na D1. Zatim slijedi Cesta Domovinskog rata, a nakon nje nastavljate preko D8 prema izlazu za Dubrovnik. Ovaj dio puta iznosi otprilike 553 kilometra i traje otprilike 8 sati i 22 minute.

Autocesta A1 Split – Dubrovnik

Split - Dubrovnik

Split – Dubrovnik

Cestama D8 i E65/M2 vozit ćete otprilike 3 sata i 40 minuta. Duljina rute iznosi 214 kilometara.

Umjesto da platite najmanje 75 kuna za vožnju od Dugopolja do Karamatića, na ruti duljine 102 kilometra izaberite alternativnu rutu do Dubrovnika za 0 kuna.

U Splitu dođite do Ulice Zbora narodne garde. Potom preko Poljičke ceste dođite na D8. Zatim na E65/M2 i opet na D8. Nakon toga, nastavite voziti prema izlazu za Dubrovnik.

A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik)

Zagreb - Rijeka

Zagreb – Rijeka

Umjesto da platite najmanje 77 kuna za vožnju od Lučkog do Grobnika, na ruti duljine 149 kilometara izaberite alternativnu rutu do grada Rijeke za 0 kuna.

Cestom D3 vozit ćete otprilike 3 sata i 31 minutu. Duljina rute iznosi 187 kilometara. Ova ruta vodi točno u Rijeku.

U Zagrebu izađite na Palmotićevu ulicu. Zatim, nakon nje, prebacite se na Ulicu Andrije Hebranga, a onda na Savsku cestu. Preko Jadranskog mosta prebacite se na Jadransku aveniju. Ovaj komad rute iznosi 5,5 kilometara.

Nastavite voziti preko Jadranske avenije. Preko Pavučnjaka prebacite se na cestu D1. Zatim preko Zagrebačke ulice pratite cestu D3. Doći ćete na Grobničku cestu u Rijeci. Ovaj komad rute iznosi 177 kilometara.

A3 Zagreb – Lipovac

Zagreb - Lipovac

Zagreb – Lipovac

Cestom D2 vozit ćete otprilike 5 sati i 23 minute. Duljina rute iznosi 336 kilometara.

Umjesto da platite najmanje 141 kunu za vožnju od Zagreba do Lipovca, na ruti duljine 265 kilometara izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

Također, umjesto da platite najmanje 135 kuna za vožnju od Zagreba do Osijeka, izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

A4 Zagreb – Goričan

Zagreb - Goričan

Zagreb – Goričan

Cestom D3 vozit ćete otprilike 2 sata i 7 minuta. Duljina rute iznosi 107 kilometara.

Umjesto da platite najmanje 47 kuna za vožnju od Zagreba do Goričana, na ruti duljine 76 kilometara izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

Također, umjesto da platite najmanje 42 kune za vožnju od Zagreba do Varaždina, odnosno najmanje 53 kune do Čakovca, izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj

Beli Manastir - Osijek - Svilaj

Beli Manastir – Osijek – Svilaj

Umjesto da platite najmanje 31 kunu za vožnju od Osijeka do Svilaja, na ruti duljine 90,4 kilometara, izaberite alternativnu rutu do Svilaja za 0 kuna.

Ukupno ruta iznosi 75,4 kilometra.

U Osijeku Drinskom ulicom vozite do ceste E73. Ovaj dio rute traje 2,5 kilometara. Zatim se prebacite na cestu D7. Nastavite preko D7 do Ulice Vladimira Nazora u Velikoj Kopanici. Ovaj dio puta traje 60,4 kilometra.

Dalje nastavite prema Ulici Gorjanci. Ona će vas odvesti prema Divoševcima. Nakon nje pratite put Kupine i Prnjavora. Naposljetku ćete stići u Svilaj. Ovaj komad rute iznosi 12,5 kilometara.

A11 Zagreb – Sisak

Zagreb - Sisak

Zagreb – Sisak

Cestom D30 vozit ćete otprilike 1 sat i 10 minuta. Duljina rute iznosi 58,3 kilometara.

Umjesto da platite 15 kuna za vožnju od Zagreba do Siska, na ruti duljine 29 kilometara, izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

Related posts

Leave a Comment