Bivšem predsjedniku Srbije penzija 788 eura

Bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić od 1. juna je i zvanično u penziji, a tada mu je, prema saznanjima Večernjih novosti, iz Fonda za penzijsko-invalidskog osiguranja uručeno rješenje po kojem će mjesečno primati 95.000 dinara, odnosno 788 eura.

Kako saznaje ovaj beogradski list, Nikolićeva osnovna penzija je 82.000 dinara, a 13.000 je razlika do pune plate predsjednika države koja mu pripada po zakonu.

Nikolić je zahtjev za odlazak u starosnu penziju podnio 31. maja, istog dana kada je na Andrićevom vijencu predao dužnost svom nasljedniku Aleksandru Vučiću.

Prema odredbama Zakona o predsjedniku Srbije, Nikoliću pripadaju beneficije i po isteku mandata. Tako je tim aktom propisano da ima pravo na kancelariju, savjetnika i sekretara, osiguranje, službeni automobil, status počasnog predsjednika i diplomatski pasoš.

Istovremeno, Nikolić je angažovan kao predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, koji će poslije formiranja nove vlade dobiti novac za rad.

Nikolić tvrdi da će sva prijateljstva i veze koje je stekao dok je bio na čelu Srbije iskoristiti u najboljem državnom interesu.

Related posts

Leave a Comment