Apliciranje za turističku vizu za Katar sada je moguće i online

Apliciranje za turističke vize sada se može obavljati direktno na web stranici www.qatarvisaservice.com, a ova nova platforma trenutno je u pilot fazi. Među zemljama čiji državljani mogu aplicirati za vizu putem online servisa je i Bosna i Hercegovina.

Nova usluga osmišljena je kako bi olakšala pristup posjetiocima Katara i nudi efikasniji i transparentniji sistem prijave za vizu sa standardnim naknadama. Putnici se sada mogu prijaviti direktno i pratiti status svoje aplikacije online.

Turistička viza za Katar košta 42 dolara, a ta cijena uključuje troškove usluge. Plaćanje se može izvršiti online korištenjem Visa ili MasterCard kartica. Dokumenti potrebni za popunjavanje aplikacije uključuju skenirani pasoš, ličnu fotografiju, skeniraju aviokartu i adresu na kojoj ćete boraviti dok ste u Kataru. Putnici koji putuju Qatar Airwaysom imat će dodatnu pogodnost automatskog potvrđivanja karte jer će usluga izdavanja vize biti povezana sa platformom za rezervaciju te aviokompanije.

Doha

Doha

Prosječan vremenski period čekanja na odgovor je 48 sati od primanja svih potrebnih dokumenata podnosioca prijave. Kada prijava bude prihvaćena, putnik će dobiti elektronsku vizu putem e-maila.

Pokretanje ove online usluge dolazi u vrijeme kada Katar pojačava napore za povećanje broja turista nakon uspostavljanja besplatne tranzitne vize uz novembru 2016. godine. Njome je putnicima u tranzitu vrijeme koje mogu provesti u Kataru sa pet povećano na 96 sati, odnosno četiri dana, sa prethodnih 48 sati.

Narednih sedmica pilot projekt će se dalje razvijati pa će uslijediti dodavanje i više vrsta viza tom sistemu.

Related posts

Leave a Comment