VOLVO S90 D5 AWD Krstarica koja kombinira impresivnu tehnologiju i luksuz s vozačkim guštom

Prošle godine predstavljena statusna švedska limuzina postavljena na modularnu platformu SPA (kao i SUV XC 90) nudi značajan napredak u odnosu na prethodnika, a s obzirom na jedan uvijek suzdržan Volvo stil, za novi bi se S90 moglo reći čak i kako je riječ o razmetljivcu, počevši od dimenzija pa do opreme, motorizacije i izgleda. Sa zakrivljenom maseratijevskom maskom hladnjaka, uskim diodnim svjetlima s kakvima vozi i XC90, poliranim aluminijskim naplacima od 20 cola na kakvima je stigao testni primjerak te bisernom bijelom bojom, djeluje stvarno visokovrijedno i stameno. Dakle, po nastupu novi veliki Volvo sada djeluje doista karizmatično premda stražnji kraj još od pojavljivanja izaziva kontroverze, posebice kod tradicionalnih Volvo kupaca, pa se može kazati i da je, sasvim netipično za Volvo, novi S90 auto o kojem se priča.

Sa svojih 4,96 metara duljine i 1,88 širine (bez retrovizora) dimenzijama je impresivan, bitno raskošniji od prvih konkurenata, a osjeti se to i u unutrašnjosti, kako sprijeda tako i straga gdje mjesta za koljena i ramena putnika ima u izobilju, dok će se tek oni natprosječno visok straga ipak požaliti na krov koji se kupeovski nisko spušta. Ne čudi ta prostranost jer međuosovinski razmak iznosi čak 2,94 metra (zahvaljujući i poprečno smještenim motorima, a ne uzdužno), dok je sasvim zadovoljavajuć i kapacitet prtljažnog prostora od 500 litara. Uređenje unutrašnjosti je tipično za Volvo s puno pravog matiranog drveta i aluminija, dok je izgled kokpita gotovo potpuno identičan SUV-u XC90: od digitalne instrumentne ploče, središnjeg zaslona s vertikalnim otvorima ventilacije, istog drvenog poklopca pretinca kraj ručice mjenjača, istog trokrakog upravljača… Materijali su pritom po dojmu još skuplji nego u novom Mercedesu E-klase, a izrada minuciozna.

Da je S90 inteligentan i napredan automobil svjedoči cijeli arsenal napredne sigurnosne tehnologije: prestižni Volvo sam čita prometne znakove, po potrebi sam izbjegava druge aute, te uz unaprijeđeni sustav Pilot Assist omogućuje djelomično autonomnu vožnju do brzine od 130 km/h. U praksi taj spoj aktivnog tempomata i aktivnog uređaja protiv izlaska iz trake samo je korak do autonomne vožnje, kada je dovoljno samo držati jednu ruku na upravljaču, a automobil će sam održavati razmak u odnosu na vozilo ispred i blago zakretati upravljač, vodeći računa da automobil ne izađe iz vozne trake. Dakako, samo u idealnim uvjetima, kad kiša ili magla ne ometaju rad radara i kraj unutrašnjeg retrovizora ugrađenih videokamera. Sve u ovom Volvu zove na opušteno lagano krstarenje, a takav je bio i motor ispod poklopca testnog primjerka.

Dvolitreni 4-cilindarski turbodizelaš od 235 KS nas je intrigirao od početka testa jer s takvom snagom inače raspolažu 6-cilindraši, no downsizing se kod ovog Volva pokazao opravdanim. Motor sjajno povuče kroz svih 8-stupnjeva automatike, čak i s 4 odrasle osobe i prtljagom, kad se povećana masa osjeti, ali tek minimalno. Može se s ovim Volvom voziti i dinamičnije kad svaki pritisak na papučicu gasa ostvaruje munjevit odziv motora već od 1500 okretaja (najveći okretni moment od 480 Nm na raspolaganju je već od 1750/min), a i suhe brojke performansi pritom su sasvim solidne: Volvo S90 D5 AWD do 100 km/h iz stajanja hita za 7,3 sekunde  i bez napora ostvaruje 242 km/h najveće brzine.

U svim režimima vožnje u unutrašnjosti vladaju tišina ili kristalno čist zvuk sjajnog Bowers & Wilkins hi-fija, pa zato ovom Volvu opraštamo što se kada stojite pored automobila jasno čuje tipično štektanje dizelskog četverocilindraša. Nakon sedam dana na testu vožnje u svim uvjetima razveselila nas je brojka na putnom računalu: ovakav golem, gotovo dvije tone težak Volvo naime, na svakih 100 prijeđenih kilometara prosječno se zadovoljavao sa 6 litara dizela. Sjajna brojka i još jedna potvrda da je downsizing ovdje imao smisla. Po pitanju pogona, S90 pokreću sva četiri kotača, a 4×4 je izveden sa elektronički upravljanom lamelom koja po potrebi 50 posto momenta šalje i na stražnju osovinu.

No ovdje je ta blagodat više u službi sigurnosti nego dodatnog potencijala za lov na sekunde u zavojima, jer istini za volju, Volvo S90, premda se sasvim precizno vodi te drži asfalt, nije stvoren za jurcanje, a u zavojima mu s obzirom na gabarite previše ne odgovaraju promijene opterećenja. Na koncu, bacili smo i pogled na cjenike da provjerimo koliko stoji ovakav gotovo savršen limuzinski paket, pa naravno, zaključili kako se s dodatnom opremom kao i kod njemačkih rivala moguće vrlo lako zaigrati. Testni je primjerak, naime, raspolagao brojnim doplatama poput head-up zaslona, ambijentalne rasvjete, četverozonske klime, Webasto grijača, električnog krovnog otvora, aluminijskih naplataka od 20 cola, pa je i cijena s osnovnih 532.100 kuna narasla na 693.300 kuna. Toliko otprilike, s takvom opremom i snagom stoje i prvi konkurenti Mercedesa, BMW-a i Audija, pa će o tome kupiti Nijemca ili pak pridošlicu sa sjevera odlučivati nijanse i osobni afiniteti. Za kraj, recimo samo, Volvo nikada nije imao bolju limuzinu.

Related posts

Leave a Comment