RABLJENA MAZDA 5 Nije ljepotica, ali nudi prostor, praktičnost i pouzdanost

Kad se obitelj proširi na drugo ili treće dijete i potrebe za prostorom postanu veće, misli roditelja neminovno skreću na monovolumene. Nije tajna da su u tom segmentu mnogima prvi izbor Scenic, Picasso i Touran, ali nije zgorega pogledati što se krije u drugom redu, iza glavnih svjetala pozornice. Jedan od igrača iz sjene je Mazda 5, japanski monovolumen egzotičnog izgleda i iznimnih funkcionalnih vrlina.

Upravo tipičan azijski izgled druge generacije (prva iz 2005. izgledala je europskije) mnoge već u startu odbija od tog auta, što se može razumjeti, ali ovdje ljubav plane na drugi pogled. Klizna vrata velik su adut i tu će konstrukcijsku blagodat već pri prvom susretu cijeniti svi koji su barem jednom na skučenom prostoru trebali široko otvoriti vrata kako bi unijeli dječje sjedalo i u njega smjestili dijete. Vrlina je i prostranost, a doda li se i visok stupanj pouzdanosti, s vrlo malim postotkom kvarova, čini se da je grijeh preskočiti ovaj monovolumen. Naravno, najprije treba prežvakati dizajn.

Druga generacija je, naime, ispravila neke boljke prvog modela, a posebno modela Premacy, prethodnika prve generacije. Nema više straha od hrđanja rubnih dijelova vrata, ESP radi finije, a bolja je i zvučna izolacija. Osim toga, kao svaka Mazda, i Petica se vozi sjajno. Izravna je na volanu, nema većeg naginjanja i ovjes precizno vodi kroz zavoje. Mazda, naravno, nije bezgrešna, ali većih konstrukcijskih propusta nema. Treba prihvatiti da su neke površine unutrašnjosti prejednostavne za ovu klasu, da se obloge sjedala u nekim razinama opreme čiste teže te da je ovjes podešen čvršće pa prelasci preko uspornika nisu tako mekani kao s francuskim modelima. Osim toga, česta vožnja lošom cestom uzima danak u nešto bržoj potrebi za novim kuglastim zglobovima, selenima ili drugim komponentama ovjesa.

Uvijek fina tehnika Mazdinih motora i mjenjača nalazi se i u ovom modelu. Atmosferski benzinci 1.8 (115 KS) i 2.0 (150 KS) za drugu generaciju prošli su kuru finog uštimavanja, solidnih su performansi i uglađeni, a mnoge iznenade umjerenom potrošnjom i tihim radom. Vozi li se smirenim obiteljskim ritmom, naravno. U praznom hodu gotovo se ne čuje. Dizelski je motor, za razliku od prve generacije, samo jedan. Izbora, dakle, nema, ali riječ je o dokazano dobrom 1,6-litrenom dizelašu (116 KS), jednom od najboljih svoje klase, nastalom u vrijeme uske inženjerske suradnje Forda, Peugeota i Citroëna. U to je doba Mazda bila pod Fordovom kapom (i Volvo), a taj se sveprisutni motor i danas u raznim inačicama ugrađuje u niz kompaktnih modela Forda, Peugeota, Citroëna i Volva. Zamijenio je dotadašnji dvolitreni (110 i 143 KS), a poznat je po dobrim performansama i maloj potrošnji. I u velikoj Mazdi 5 dobro se snalazi. Nije sportski brz, ali svakodnevne zadaće i putovanja korektno obavlja, uz umjerenu potrošnju od oko 6,5 litara.

Related posts

Leave a Comment