RENT A CAR: U ponudi čak 15.000 auta iz rent-a-cara, nakon sezone cijena 20 posto niža!

Vrijeme je godine kad rent-a-car tvrtke kupuju tisuće automobila. Svjedoče tome krcata parkirališta diljem Zagreba, natiskana šarenom ponudom vozila od malenih Volkswagena Up do putničkih kombija poput Opel Vivara. I zbilja ih nije teško primijetiti – osim što su postrojena poput vojnika, potpuno su nova i već time strše iz tmurnog okruženja koje čine automobili stari u prosjeku gotovo 13 godina. No, koliko god ta masa automobila djelovala upečatljivo, riječ je tek o djeliću vozila koja će se pred početak turističke sezone isporučiti rent-a-car tvrtkama. Spominje se brojka od čak 15.000 vozila, što predstavlja apsolutni rekord u količini vozila koja će biti isporučena.

Neslužbeni, ali provjereni podaci govore da su rent-a-car tvrtke 2015. kupile 9000 vozila, a već lani ta je brojka skočila na preko 12.000. Taj posao na krilima uspješnih turističkih sezona i povećanog broja stranih turista pridošlih zrakoplovima i brodovima raste već godinama, a sretna posljedica takvog stanja stvari za domaće vozače jest bogata ponuda rabljenih. Po već dobro uhodanom obrascu, poznato je, rent-a-car tvrtke svake godine kupuju automobile uz ugovoreni otkup (buy-back). A to je, pak, savršena prilika za sve koji bi željeli kupiti nov ili barem što noviji automobil, s tvorničkim jamstvom skraćenim za svega šest mjeseci, ali i osjetno nižom cijenom u odnosu na potpuno nove, salonske primjerke. Kad se, naime, vrate trgovcima u listopadu nakon sezone na Jadranu vozila u prosjeku imaju prihvatljivih 15.000 km, a cijena im je i do 20 posto manja u odnosu na nove iz salone. Osim toga, vraćeni automobili se temeljito pregledavaju i saniraju se sva oštećenja, pa neki veliki rizik prilikom kupnje zbilja ne postoji.

Riječ je tako o potencijalno dobrom poslu, pa je dobro znati da za pokazivanje interesa ne treba čekati kraj godine. Dapače, dio najatraktivnijih automobila tad bude već rezerviran, a dio već na putu prema nekom od tržišta s kupcima veće platežne moći. U slučajevima kad je to moguće, aute tako treba potražiti već sada u proljeće. Ford, koji će ove godine isporučiti oko 1000 vozila među kojima je najviše Fiesta, Focusa i Mondea zainteresiranima čak nudi mogućnost razgledavanja vozila prije isporuke, a interes se može pokazati i kod trgovaca Fiata, Opela, Renaulta… Najviše vozila, njih čak 4000, isporučit će Porsche Croatia, no njihovu ponudu moći će se razgledati tek nakon povrata, kad auti dođu do njihovog specijalista za rabljene, tvrtku Welt Auto.

Related posts

Leave a Comment