RENAULT MEGANE Grandtour 1.5 dCi 110 Intens lijepo izgleda, lijepo se vozi i puno prevozi

Svojim pojavljivanjem na tržištu novi Renault Megane donio je svježinu u klasu i za njim se na cesti još uvijek okreću glave, a osim standardne kompaktne izvedbe nedavno je na tržište stigla i Grandtour karavanska izvedba koja donosi još više prtljažnog prostora i komoditeta putnicima. Odmah valja kazati kako karavanski Megane neće imati laku zadaću na tržištu jer je prethodnik bio jedan od najprodavanijih karavana u klasi, no od uspješnog prethodnika sada novi model sve radi još malo bolje. Počevši već od privlačnog izgleda s karakternim i prepoznatljivim licem te proporcijama koje su dodavanjem većeg prtljažnika, po našem sudu sada čak još i privlačnije nego kod kompakta, pa do onoga što nudi unutrašnjost.

gu (1)

Položaj za volanom je vrhunski, prednja sjedala su odlično profilirana i izrađena u kombinaciji kože i pod prstima ugodnog “štofa” i vrlo solidno obujmljuju tijelo. Stražnja klupa je solidno raskošna s limuzinski dugačkom sjedećom površinom i gotovo idealno nagnutim naslonima pa će pružiti odličnu udobnost putnicima i na dužim putovanjima. Pritom se ni odrasli putnici neće žaliti ni na prostor za koljena i ramena. Sada ono najvažnije zbog čega se i kupuju ovakvi automobili: prtljažnik u osnovnom položaju broji 521 litru obujma (36 više no prije), a sa sklopljenom stražnjom klupom do 1504 litre (96 manje no u prethodniku).

Po tom pitanju, dakle, nije rekorder klase, ali je vrlo upotrebljiv i pristupačan i s nosivošću od 490 kilograma. Hvalimo: utovarni rub od 59 cm među najnižima je u klasi pa nećete morati kod kiropraktičara nakon godinu dana zbog bolnih leđa zbog podizanja težih kofera, a lako se pak smještaju i predmeti široki 110 cm kolika je širina otvora. Suvozačko sjedalo se također može preklopiti, pa je unutrašnjost u stanju primiti i predmete duge do 270 centimetara, odnosno duže no i jedan drugi auto u klasi. A uz sve to tu su i brojni manji pretinci, dok se stražnji nasloni u opremi Intens preklapaju jednim potezom ručice iz prtljažnog prostora…

Vožnja u ovakvoj kompaktnoj krstarici pokazala se ugodnom i udobnom bez velike buke strujanja vjetra ili motora u kabini, kada se možete pozabaviti funkcijama zanimljivog multimedijski i informacijski sustava R-Link 2 (uz opremu Intens), s uređajem Multi-Sense za odabir nekog od pet programa za definiranje brzine odziva na gas, jačine otpora na volanu, sintetičke promjene zvuka motora, dizajna instrumenata i boje sekundarnog unutrašnjeg osvjetljenja. U sklopu sustava stiže i veliki dodirni zaslon veličine i načina rada kao na tabletu. Bez obzira na to, R Link 2 je inovativno grafički osmišljen tehnološki gadget, ali tijekom vožnje prečesto zahtijeva previše postupaka u podešavanju tražene funkcije što nije uvijek praktično dok se ne stekne rutina.

Zato dobro poznati 1,5-litreni dCi motor od 110 KS rutinski odrađuje svoj posao: nije namijenjen jurnjavi, ali ubrzanje do stotke za 11,6 sekundi i najviša brzina od 187 km/h zvuče sasvim zadovoljavajuće. Usto, velik okretni moment od 260 Nm koji su dostupni već od 1750 okretaja pomaže progresivnom razvijanju snage u gradu, a još efikasnije na otvorenoj cesti. U vožnji zavojima se na volanu gotovo uopće ne osjeti da upravljate zapravo velikim automobilom, ovjes je pritom orijentirana udobnost koji rupe i neravnine na asfaltu savladava tiho i suvereno.

Motor pak vuče ujednačeno i glatko, turbo rupa je dobro ispeglana, a u načinu rada Sport čak je primjetna i određena doza žestine. Uz dobar 6-stupanjski mjenjač (koji istini za volju pod rukom djeluje pomalo mekano) hvalimo i potrošnju koja se tijekom testa u prosjeku kretala oko 5,6 litara. Na koncu ovom se karavanu ne može puno toga prigovoriti, ispada više nego dobar u svim segmentima ocjenjivanja pa čak i po pitanju cijene koja i kod nove generacije pošteno odmjerena. Tako testni primjerak s bogatom opremom Intens do registracije stoji 159.900 kuna s tim da su brojne doplate (vidi tablicu) cijenu podigle do 172.920 kuna.

Related posts

Leave a Comment